“Ναυμαχία” Παπαναστασίου – Μοσχολιού για την ύδρευση

Το θέμα της ύδρευσης του Αγρινίου, αλλά κυρίως των δημοτικών ενοτήτων της Τριχωνίδας, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αφορμή ήταν η ερώτηση του τέως αντιδημάρχου Θ. Ράπτη σχετικά με την ύδρευση στην Παραβόλα και τις άλλες δημοτικές ενότητες της Τριχωνίδας. Η απάντηση από πλευράς δημάρχου Αγρινίου έδωσε αποτέλεσε τον “πυροκροτητή” για να ξεσπάσει ένας ακόμη έντονος διάλογος ανάμεσα στον Παύλο Μοσχολιό και τον Γιώργο Παπαναστασίου.

Μοσχολιός : “Όχι, βρήκαμε λεφτά σε ένα ταμείο και τα κάνουμε φύλλο και φτερό…”
Ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρε πως για το πρόβλημα της ύδρευσης στο Αγρίνιο, αλλά και σε όλο το εύρος του δήμου, ο δήμος δια της ΔΕΥΑ έχει προχωρήσει σε υδραυλική μελέτη και προωθεί την κατασκευή νέου αντλιοστασίου στη Σπολάιτα και δεξαμενών αποθήκευσης νερού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα επάρκειας του νερού, αλλά και -όπως εξήγησε- για να γίνουν λειτουργικές οι συνδέσεις των άλλων δημοτικών ενοτήτων με το δίκτυο της ύδρευσης του Αγρινίου. Ανέφερε μάλιστα πως με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Επιπλέον προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί προτάσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με δύο έργα η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης Καστράκι – Σπολάιτα. Ο τέως δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός παρενέβη στη συζήτηση και επιτέθηκε στον Γ. Παπαναστασίου λέγοντας πως τα έργα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν -και για αυτό το λόγο προορίζονταν- με τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο της ΔΕΥΑ από την εποχή της δικής του θητείας. Είπε ακόμη πως είναι απαράδεκτο το ταμείο της ΔΕΥΑ να χρησιμοποιείται για άλλου είδους έργα, όπως το έργο ύψους 1,2εκατ. ευρώ που εκτελείται αυτή την εποχή, με προγραμματική σύμβαση του δήμου με τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και σύμφωνα με τον ίδιο αφορά κυρίως ασφαλτοστρώσεις. “Όχι, βρήκαμε λεφτά σε ένα ταμείο και τα κάνουμε φύλλο και φτερό…” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του με την οποία συμφώνησε ο Δ. Τραπεζιώτης χαρακτηρίζοντας “έργα – βιτρίνα” αυτά που εκτελούν από κοινού δήμος και ΔΕΥΑ.

Παπαναστασίου : “Δεν μπορώ να φτιάξω αγωγούς χωρίς νερό…”
Ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε στον Π. Μοσχολιό λέγοντας ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης στο Αγρίνιο και τις δημοτικές ενότητες ίσως φτάσουν πάνω από 15 εκατ. ευρώ και το ταμείο της ΔΕΥΑ, αν αφαιρέσει κανείς και τις εγγυήσεις των υδρομέτρων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε καμία περίπτωση δεν έφταναν. Πρόσθεσε μάλιστα πως πρώην δήμαρχο για τα έργα που σήμερα λέει ότι σκόπευε να κάνει, δεν άφησε καμία μελέτη. “Δεν μπορώ να φτιάξω αγωγούς χωρίς νερό…” είπε αναφερόμενος στα έργα επέκτασης στους πρώην Δήμους Παραβόλας, Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η πρηγούμενη δημοτική αρχή και εξήγησε πως πρώτα έπρεπε να “τραβηχτεί” περισσότερο νερό από τη λίμνη Καστρακίου και να γίνει η αντικατάσταση του αγωγού που φέρνει το νερό στο Αγρίνιο με μεγαλύτερο και στη συνέχεια να γίνουν τα έργα επέκτασης προς την Τριχωνίδα. “Δεν κάνατε το ορθό πρώτα ως μηχανικός και όχι ως δήμαρχος” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου απευθυνόμενος προς τον Π. Μοσχολιό και πρόσθεσε “μόνο σας ένοιζε να πάτε προεκλογικά στη Μακρυνεία και στο Αγγελόκαστρο και να πείτε ότι σας φέρνουμε νερό, μόνο που δεν υπήρχε νερό στο Αγρίνιο για να πάει και εκεί…”. Ακολούθησε ένταση με το Π. Μοσχολιό να ζητά το λόγο επί προσωπικού θεωρώντας ότι ο Γ. Παπαναστασίου τον χαρακτήρισε κακό μηχανικό, με τον Γ. Παπαναστασίου να αναδιατυπώνει λέγοντας “δεν είπα ότι είστε κακός μηχανικός, είπα ότι κάνατε λάθος επιλογή για πολιτικούς λόγους”.