Η μείζονα αντιπολίτευση του Θέρμου για το απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

ANAKOΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ»
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΤΟΥΣ 2015

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2016 στις 7:30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Θέρμου, η προβλεπόμενη από το νόμο ετήσια και δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κύριο θέμα τον Απολογισμό της χρήσης του 2015.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση, αλλά και έλαβε μέρος με τοποθετήσεις και ερωτήσεις επί διαφόρων θεμάτων.
Η συνεδρίαση άρχισε με τη γενική εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων κατά το έτος 2015.
Οι δύο Αντιδήμαρχοι, οι κ.κ. Κων. Κότσαλος και Γιώργος Γλαβάς που πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν αντίστοιχα στο Διοικητικό και Οικονομικό έργο που επιτελέστηκε κατά το έτος 2015, ενώ η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννα Καλημέρη αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Κωστακόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που προβλέπονται από τη συμμετοχή του Δήμου στα διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Θεόδωρος Κασόλας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμου, ο οποίος αναφέρθηκε επί όλων των θεμάτων που είτε η πλειοψηφία έφερε προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια του 2015, είτε ο συνδυασμός του οποίου ηγείται πρότεινε προς συζήτηση. Εξήγησε τους λόγους οι οποίοι υπαγόρευσαν την ανά Δημοτικό Συμβούλιο θέση και στάση της αντιπολίτευσης, θέση και στάση που προσδιόρισαν η βαθειά γνώση των θεμάτων του Δήμου, η σταθερότητα και η αξιοπιστία των απόψεών μας, η βεβαιωμένη θέλησή μας, πως αυτός ο τόπος πρέπει να πάει μπροστά. Στάθηκε ιδιαίτερα στην παραβατικότητα των διοικούντων και ιδιαίτερα του κ. Δημάρχου η οποία αφορά:
α) Τη μη εφαρμογή αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Λαϊκής Συνέλευσης, όπως ήταν η προσαρμογή της μελέτης για την κεντρική πλατεία του Θέρμου, κάτι που είχε αποδεχτεί και η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στη σύσκεψη που έγινε εκεί στην οποία συμμετείχε και η επιβλέπουσα του έργου.
β) Την κατασκευή έργου στη θέση Στρεψιανόρεμα. Οι αποφάσεις ανάθεσης απορρίφθηκαν από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας. Την κατασκευή του έργου είχε προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
γ) Την καταστροφή του πατώματος κ.λπ. της Γέφυρας του Βαλτσορέματος, με προσωπική μάλιστα απόφαση και εντολή του κ. Δημάρχου, μιάς γέφυρας που με απόφαση του Κ.Α.Σ. είχε χαρακτηριστεί Βυζαντινό μνημείο.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως στη συζήτηση του Απολογισμού χρήσης 2015, ο κ. Δήμαρχος δεν έκανε πρωτομιλία, γιατί όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν ήθελε τον αντίλογο.
Ο κ. Κασόλας αναφέρθηκε στις προτάσεις του συνδυασμού που ηγείται, όπως το live streaming (ζωντανή μετάδοση δημοτικών συμβουλίων), η ίδρυση Τεχνικής Υπηρεσίας κ.λπ. Επεσήμανε την προσπάθεια που κατέβαλε η διοίκηση του Δήμου το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προσπάθεια υποβάθμισης του απολογισμού, αφού και καθυστέρησε την ανακοίνωση και δεν τον προέβαλε όταν και όπως έπρεπε, σημειώνοντας ότι ο κ. Δήμαρχος στο προσωπικό του facebook προβάλλει τα πάντα, μη χάνοντας καμία ευκαιρία προβολής. Αντίθετα ο συνδυασμός μας, είπε ο κ. Κασόλας, πρόβαλε τον απολογισμό ακόμα και μέσα από όλα τα κατά το μήνα Αύγουστο ανταμώματα των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε το 2015, το οποίο κατέκρινε, δικαιολογώντας το όμως ως ενταγμένο στο γενικότερο πνεύμα μιας αδιέξοδης γενικής πολιτικής που δημιουργήθηκε από την κρίση.
Κατόπιν μίλησαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης οι κ.κ. Κων. Αναγνωστάκης, Αρ. Κατσαρός, Δημ. Κόκοτος και Σοφία Στάμου, οι οποίοι αναφέρθηκαν επί διαφόρων θεμάτων που είτε ήρθαν προς συζήτηση, είτε προτάθηκαν από το συνδυασμό μας, είτε επί θεμάτων τα οποία εισηγήθηκαν στα Δημοτικά Συμβούλια του 2015 και ενημέρωσαν πλήρως τους δημότες, για τη θέση και στάση του συνδυασμού μας επί όλων αυτών των θεμάτων, κατέδειξαν τη σοβαρότητα αντιμετώπισης των θεμάτων του Δήμου και επεξήγησαν τους λόγους που επέβαλαν την υπεύθυνη αυτή στάση τους.
Οι αναφορές του κ. Κότσαλου στα της διοίκησης του Δήμου και κυρίως του κ. Κωστακόπουλου στα μέσω διαφόρων προγραμμάτων έργα, προκάλεσαν την παρέμβαση του χρηματίσαντος επί 20-ετίαν Δημάρχου κ. Πορφύρη, ο οποίος πήρε το λόγο και εξήγησε πως οι αναφορές τόσο του κ. Κότσαλου, όσο και του κ. Κωστακόπουλου, είναι αναφορές στο έργο που αυτός ξεκίνησε κι αυτοί παρέλαβαν, χωρίς να καταφέρουν να το ολοκληρώσουν. Τους ευχαρίστησε δε για τις αναφορές τους αυτές, αφού έτσι δικαιώνεται και η πολιτική του στα δημοτικά δρώμενα και η αναγνωρισιμότητα του έργου του.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο παριστάμενοι πολίτες.
Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων. Μπαλατσός, που χρημάτισε μάλιστα επί σειρά ετών και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, επέκρινε τη διοίκηση του Δήμου, τον κ. Δήμαρχο προσωπικά για την καταρράκωση του κύρους του Δήμου και την άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε με τις κατά ανεπίτρεπτο τρόπο καρατομήσεις των δύο πρώην αντιδημάρχων κ.κ. Αντ. Πριόνα και Νικ. Παπαδημητρίου. Επέκρινε επίσης τον Δήμαρχο και για την άσχημη εικόνα που εμφανίζει η διοικούσα πλειοψηφία, με σημαντικό αριθμό δυσαρεστημένων και αποστασιοποιημένων στελεχών της, που διαφοροποιούν τη στάση τους.
Οι αναφορές του κ. Νικ. Κωστακόπουλου στο πρόσωπο του πρώην υπαλλήλου του Δήμου πολιτικού μηχανικού κ. Δημ. Ψαρρά, προκάλεσαν τον παριστάμενο κ. Ψαρρά ο οποίος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού θέματος. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων. Μαραγιάννης αρνήθηκε να του δώσει το λόγο με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δημότης Θέρμου. Η θύελλα αντιδράσεων που δημιούργησε η θέση αυτή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τον ανάγκασε να πλεύσει πρύμνα και να δώσει το λόγο στον κ. Ψαρρά, ο οποίος πήρε το λόγο και ισχυρίστηκε πώς η διοίκηση του Δήμου όχι μόνο δεν ήθελε την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά συγχρόνως κάνει έργα αυτεπιστασίας τα οποία απαγορεύονται χωρίς αυτή τη δομή (ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ), δήλωσε τέλος πως ο ίδιος εξαναγκάστηκε σε υποβολή αιτήματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Στη δευτερομιλία του ο κ. Κασόλας απάντησε επί όλων των θεμάτων που τέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απολογισμού, πολιτών και συμβούλων και τόνισε ιδιαίτερα την ανυπακοή και μη συμμόρφωση των διοικούντων στις προτάσεις – προτροπές των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς σε ότι αφορά :
α) Την ύδρευση του οικισμού Κοσίνας της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης και
β) Τη μη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον πλακόστρωτο πλέον δρόμο στο βορειοανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας του Θέρμου.
Ο κ. Δήμαρχος έκλεισε τη συζήτηση με γενικολογίες, μη αναφερόμενος στον απολογισμό του 2015, αλλά κάνοντας γενικές προγραμματικές δηλώσεις που αφορούσαν οχι μόνο τη χρήση του 2015 αλλά όλη του τη δημαρχιακή θητεία. Τοποθετήθηκε γενικά, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των αυθαιρεσιών, των παραβάσεων, της προβληματικής σχέσης του με τους συνεργάτες του, την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει στο διοικητικό του έργο. Τέλος αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες κατά αυθαίρετο τρόπο έκοψε και έραψε στα μέτρα που ήθελε, με απώτερο στόχο την παραπληροφόρηση των δημοτών.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για :
α) καταψήφιση των κ.κ. Κασόλα και Κατσαρού στη δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Οι κ. Κασόλας και Κατσαρός κατά τη συζήτηση εκείνη, είχαν ζητήσει απλά να μετατεθεί η συζήτηση του θέματος για μερικούς μήνες, αφού τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για το κοινωνικό πρόγραμμά της. Η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, έγινε ένα χρόνο μετά τη συζήτηση εκείνη. Άρα και μόνο το γεγονός αυτό,αποδεικνύει την ορθότητα της πράξης τους.
β) Καταψήφιση της πρότασης για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που ενοικιάστηκε. Δεν είπε όμως ο κ. Δήμαρχος πως η η αξιωματική αντιπολίτευση τότε, ζήτησε να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα του Δήμου Θέρμου, για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με πρόσθετα έξοδα ενοικίου.
γ) Την ψήφιση της Σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νέο Λύκειο. Η αξιωματική αντιπολίτευση την έχει ψηφίσει την πρώτη φορά που ήρθε στο Συμβούλιο. Επειδή όμως οι διοικούντες δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να καταργηθεί η προηγούμενη Σύμβαση με την Περιφέρεια και να γίνει καινούρια, το θέμα επανήλθε προς ψήφιση. Την ημέρα εκείνη έτυχε να μην παρίστανται όλα τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση.
Στην κοπτική – ραπτική αυτή του κ. Δημάρχου, ο κ. Θόδωρος Κασόλας, μιας και αναφερόταν κυρίως σε αυτόν, ζήτησε το λόγο επί προσωπικού θέματος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συμπληρώσει τη λειψή αλήθεια κι όταν δεν του δόθηκε ο λόγος, ζήτησε και πάλι από τον Πρόεδρο να αναγνώσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις όπως ακριβώς έχουν γραφεί. Δεν το έπραξε όμως, κι αυτό είναι ενδεικτικό του πως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ορθής πληροφόρησης των πολιτών.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για τις τρεις ενότητες του απολογισμού:
• Ο τομέας της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ και 8 κατά,
• Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ καταψηφίστηκε,
• η δε εν γένει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ υπερψηφίστηκε.