«Go West» : Αλλά η Αιτωλοακαρνανία δεν ξέρει που θέλει να πάει

Διαβούλευση διεξάγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για το τουριστικό «brand name» της Περιφέρειας κάνοντας παράλληλα σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ τη “Μελέτη Τουριστικού Προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”. Ωστόσο η αποκάλυψη πως το σλόγκαν «Go West» είναι πιθανό να είναι αυτό το «brand name» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προξένησε ισχυρότατες αντιδράσεις στην Ηλεία, που έλαβαν μάλιστα αποσχιστικές διαστάσεις, με παράγοντες της περιοχής να μιλούν ακόμη και τοπικό δημοψήφισμα με σκοπό την απόσχιση της Ηλείας από την Δυτική Ελλάδα και ένταξή της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, στην Αιτωλοακαρνανία, παρόλο που ανέκαθεν υπήρχε η αντίληψη ότι αδικείται, ή τέλος πάντων πως δεν έχει τις ευκαιρίες που της αξίζουν όντας στο “άρμα” της Αχαΐας, όχι μόνο δεν υπάρχει κάποια σχετική αντίδραση, αλλά δεν υπήρξε από τους τοπικούς φορείς η παραμικρή αντίδραση για τα όσα επί της ουσίας κομίζει η μελέτη του τουριστικού προϊόντος σε επίπεδο περιφέρειας.

Στην Ηλεία θεωρούν ότι το «brand name» της Περιφέρειας για την προσέλκυση τουριστών για όλη την Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να είναι η Αρχαία Ολυμπία. Καταγγέλλουν μάλιστα πως στο διαδίκτυο το «Go West» παρεπέμπει σε επαγγελματικό οδηγό για την πόλη της Πάτρας! Φτάνουν μάλιστα στο σημείο κουρυφαίοι παράγοντες της περιοχής, όπως ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, αλλά και ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, να ζητούν ακόμη και τοπικό δημοψήφισμα για να κληθεί ο λαός της Ηλείας να επιλέξει αν θέλει να ανήκει στη Δυτική Ελλάδα ή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Μάλιστα οι αντιδράσεις όλων των φορέων καταγράφηκαν σε σύσκεψη που αναγκάστηκε να συγκαλέσει ο εκεί αντιπεριφερειάρχης παρουσία όλων των βουλευτών του νομού. Αντίθετη με το «Go West» εμφανίζεται και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου μάλιστα δηλώνει πως θα καταθέσει δική της πρόταση για «brand name».

Μπορεί οι αντιδράσεις στην Ηλεία να φαντάζουν κάπως υπερβολικές με αφορμή την “Μελέτη Τουριστικού Προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”, ωστόσο φανερώνουν ακριβώς αυτό : το πρόβλημα ταυτότητας που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη σύγκρουση συμφερόντων ενδοπεριφερειακά. Στην Αιτωλοακαρνανία οι συζητήσεις περί απόσχισης εξακολουθούσαν μέχρι το 2010 λίγο πριν την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, όποτε και εκδηλώθηκαν για κάπως ξεθυμασμένα, ίσως γιατί εκείνη την εποχή που ακόμη τα κομματικά χρίσματα “μετρούσαν” στην κοινωνία και τους πολιτικούς παράγοντες, κάποιοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα του νομού. Μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να φαντάζει κάπως ανεπίκαιρη η όλη συζήτηση, αλλά ποτέ η Αιτωλοακαρνανία δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτή τη συζήτηση: η πρόταση για δημιουργία Περιφέρειας με την Ευρυτανία, τη Λευκάδα και έδρα την Αιτωλοακαρνανία ήταν “αυθαίρετη”, αφού ποτέ κανείς δεν ρώτησε τους φορείς των όμορων νομών…

Το πρόβλημα της Αιτωλοακαρνανίας πριν μπει σε μια τέτοια συζήτηση είναι να έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξή της, να ξέρει τι θέλει και να το διεκδικεί αναλόγως. Μια γενική παραδοχή στη χώρα είναι ότι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Ε, λοιπόν σε αυτή τη διαβούλευση της Περιφέρειας για τον τουρισμό κανείς φορέας της περιοχής δεν μπήκε στον κόπο να δημοσιοποιήσει τις απόψεις/προτάσεις του. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να μιλάμε για το νηπιακό στάδιο του τουρισμού στην Αιτωλοακαρνανία; Προφανώς δεν εύκολο να αποκτήσεις σε μέγεθος και σε είδος τον τουρισμό που έχει η αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο με την κρουαζιέρα, αλλά δεν πρέπει και η Αιτωλοακαρνανία να αποκτήσει μια στόχευση σε ένα άλλου είδους τουρισμού; Το «Go West» που εφηύραν στην Περιφέρεια στο διαδίκτυο παρέμπει -εκτός από όσα λένε οι Ηλείοι- και σε τουριστικό οδηγό της Πρέβεζας/Λευκάδας/Πάργας… είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια αντίδραση από την Αιτωλοακαρνανία σε μια τόσο εμφανή προχειροδουλειά από πλευράς Περιφέρειας; Άλλο παράδειγμα : Είναι άραγε τόσο επείγον αίτημα η απ΄ ευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ή μήπως θα έπρεπε να είναι τα αρδευτικά δίκτυα της περιοχής που όλοι ξέρουμε σε πόσο άθλια κατάσταση βρίσκονται; Άλλο παράδειγμα : Στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας τι θα αναπτυχθεί ο τουρισμός ή οι ιχθυοκαλλιέργειες; Γιατί με το τελευταίο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών δημιουργείται μια σύγκρουση των δύο κατευθύνσεων… Αυτά είναι ερωτήματα που κάποτε πρέπει να απαντηθούν! Αλλά δυστυχώς ποτές δεν κάθισαν οι φορείς και οι πολιτικοί του νομού σε ένα κοινό τραπέζι…

Δ.Π