Καπέλτης ο Κοιμήσης για τους διορισμένους Διοικητικούς Γραμματείς στους δήμους

Αρκετά καυστικός για την Κυβέρνηση είναι ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης με αφορμή τη πρόταση να θεσμοθετηθούν «θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου». Οι αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αφού αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς. “Οι δήμοι παρά την μετωπική πολιτική αναμέτρηση που επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ‘’πέρασαν’’ στην δική του πολιτική επιρροή όπως το κοινοβούλιο. Το κυβερνών κόμμα υπέστει συντριπτική ήττα όταν μάλιστα ήταν στο απόγειο της πολιτικής του παρουσίας. Και επειδή στερούνται των απαραίτητων σημείων κοινωνικής αναφοράς, κινούνται στη λογική του, ότι δεν ελέγχουμε το υπονομεύουμε και το απαξιώνουμε” εκτιμά ο Απ. Κοιμήσης.

Αναλυτικά :
Η κυβέρνηση αναθέτει εκτελεστική πολιτική ευθύνη σε δοτούς και υπονομεύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία των διαμορφωμένων από το λαό πολιτικών συσχετισμών.
Η Επικαιροποίηση του νέου memorandum of understanding, δηλαδή του τρίτου μνημόνιου που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, μιλάει για αποπολιτικοποίηση της διοίκησης του κράτους (de–politicizing the Greek administration), ξεκινώντας με αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων από Διοικητικούς Γραμματείς εντός του 2016 και για το υπόλοιπο κράτος (Ν.Π. και λοιπές κρατικές αρχές) εντός του 2017. Προκύπτει με σαφήνεια από τα σχετικά κείμενα ότι αυτό αφορά στο κράτος και όχι στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο για τους Ο.Τ.Α. δεδομένου ότι αυτοί απολαμβάνουν πλήρους αυτοτέλειας όπως περιγράφεται στο άρθρο 102 του καταστατικού μας κανόνα, αλλά και σε όλους τους μεταδικτατορικούς νόμους της πατρίδας μας.
Τι συμβαίνει λοιπόν και η κυβέρνηση επιθυμεί να υποκαταστήσει κρίσιμο πολιτικό προσωπικό των Δήμων (Γ.Γ., Πρόεδροι στα Ν.Π. κ.λ.π.) με διορισμένους υπαλλήλους και μάλιστα αναθέτοντάς τους Εκτελεστική Πολιτική ευθύνη, πλήττοντας έτσι την πολιτική νομιμοποίηση των επιλεγμένων από το λαό πλειοψηφιών;
Το πράγμα εκφεύγει από την πιθανότητα μας ακόμη αβελτηριώδους κυβερνητικής ‘’πρωτοβουλίας’’ όπως τόσες άλλες, δεδομένου ότι έχουμε συγχορδία υπουργικών και πρωθυπουργικών δημοσίων δηλώσεων, περί απλής αναλογικής στους δήμους και στις περιφέρειες, περί κατάργησης του ‘’δημαρχοκεντρισμού’’ και επαναθεσμοποίησης(!) της ενδοδημοτικής δημοκρατίας και πλήθος άλλων προδήλων κενολογιών, που ευγλώτως όμως αναδεικνύουν προθέσεις.
Οι δήμοι παρά την μετωπική πολιτική αναμέτρηση που επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ‘’πέρασαν’’ στην δική του πολιτική επιρροή όπως το κοινοβούλιο. Το κυβερνών κόμμα υπέστει συντριπτική ήττα όταν μάλιστα ήταν στο απόγειο της πολιτικής του παρουσίας. Και επειδή στερούνται των απαραίτητων σημείων κοινωνικής αναφοράς, κινούνται στη λογική του, ότι δεν ελέγχουμε το υπονομεύουμε και το απαξιώνουμε.
Η κυβέρνηση λοιπόν μας ρίχνει το γάντι. Φρονώ ότι πρέπει να το σηκώσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί οι θεσμοί της τοπικής δημοκρατίας είναι αυτοί που θα σηκώσουν στους ώμους τους τη χώρα για να την οδηγήσουν στο ασφαλές μέλλον, μακριά από επιβουλές και σκοπιμότητες που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της δημοκρατίας και θέλουν το πολιτικό προσωπικό μαριονέττες και ασπόνδυλους χειροκροτητές δοτών εξουσιών και καθεστωτικών πρακτικών.