Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Αγρίνιο με διαφορετικές εκδοχές

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) μπορεί να επισκιάστηκε από την δήλωση ανερξαρτητοποίησης ουσιαστικά του Κ.Ρόκου από την παράταξη του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου, ωστόσο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα μιας και αφορούσε αλλαγές που θα γίνουν στη καθημερινότητα του Αγρινίου, αλλά και έργα που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα και την ποιότητα ζωή των κατοίκων του. Το σχέδιο του δήμου Αγρινίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με αποχή από την παράταξη Μοσχολιού, λευκό από τους κ. Ρόκο και Καζαντζή και καταψήφιση από Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπότακτο Αγρίνιο.

Το σχέδιο του δήμου Αγρινίου για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδος περιλαμβάνει 26 έργα – δράσεις προϋπολογισμού 76 εκατ. ευρώ περίπου. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αγρινίου έχει καταρτίσει ένα σχεδιασμό που φαίνεται ότι υπερβαίνει τους σχεδιασμούς του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αυτό γιατί, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το πρόγραμμα στο οποίο δικαιούχοι είναι ο δήμος Αγρινίου και ο δήμος Πατρέων έχει προϋπολογισμό 60 περίπου εκατ. ευρώ, το σχέδιο του δήμου Αγρινίου περιλαμβάνει 26 έργα και δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 76.200.000 €, εκ των οποίων τα 29.150.000€ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος και 47.050.000 € από άλλες πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία. Εδώ μπορείται να δείτε αναλυτικά στοιχεία για το κάθε έργο που προτείνεται.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε την συνεδρίαση σχετικά με το ΒΑΑ ως ίσως την σημαντικότερη στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, αφού όπως με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα αλλάξει η εικόνα της πόλης και το Αγρίνιο θα καταστεί μια πόλη με περισσότερο πράσινο, περισσότερους κοινόχρηστους χώρους και πιο φιλική στον πολίτη. Ακόμη ανέφερε πως οι διεκδικήσεις του δήμου Αγρινίου δεν σταματούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά μόνο τον αστικό ιστό της πόλης, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν έργα και δράσεις στην περιφέρεια του δήμου και τις δημοτικές ενότητες.

Από την πλευρά του ο Π. Μοσχολιός εκτίμησε πως μετά από τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής οι κατοικοι στην περιφέρεια του δήμου Αγρινίου θα πρεπει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα έργα στο κεντρο της πόλης είπε πως δεν έπρεπε να είχαν προτεραιότητα αυτή την εποχή, αλλά έπρεπε νο δοθεί έμφαση στη στην περιφέρεια του αστικού ιστού. Τόνισε ωστόσο πως με πολλα επιμέρους έργα συμφωνεί, διαφωνεί όμως με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που έγινε.

Ο Δ. Τραπεζιώτης τάχθηκε κατά των σχεδιασμών της δημοτικής αρχής λέγοντας πως κάνει βήματα εντός και επι ταυτά, με έργα στο κέντρο της πόλης που δεν δίνουν την απαιτούμενη ανάσα στην πόλη. Σχολίασε πολύ αρνητικά τη διαδικασία της διαβούλευσης που προηγήθηκε καθώς επίσης το γεγονός οτι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέότι Τέλος εκτίμησε πως έπρεπε του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη να είχε προηγηθεί ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου.

Τίμος Παπανικολάου και Στέλιος Μερμίγκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο αντίστοιχα εμφανίστηκαν με μεγάλες αντιρρήσεις όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και το γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα να ιεραρχηθούν οι ανάγκες της πόλης μακρυά απο τη φιλοσοφία της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. 3,5 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα όμως οι ωφελούμενοι είναι ελάχιστοι, παρατήρησε ο Τ. Παπανικολάου, ενω ο Στ. Μερμίγκης υπογράμμισε με νόημα οτι λεφτά για αντικατασταθούν οι σωλήνες αμιάντου και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν υπάρχουν.

Για τη δευτερολογία του Γ. Παπαναστασίου δείτε εδώ