Ισολογισμός δήμου Αγρινίου : Συμφωνία στα νούμερα, διαφωνία στην πολιτική

Για τον ισολογισμό του 2015 του δήμου έγινε απόψε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (από τη δημοτική πλειοψηφία και τους Ρόκο – Καζαντζή) με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμφωνούν σε γενικές γραμμές στην αποτύπωση των αριθμών -κάποιοι μάλιστα να συμφωνούν και με τη διαχείριση-, αλλά να διαφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική από την πλευρά της δημοτική αρχής Παπαναστασίου. Πάντως είναι άξιο παρατήρησης το γεγονός ότι από σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης έγινε παραδεκτή η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δήμου σε επίπεδο αριθμών αλλά και σε διαχειριστικό επίπεδο.

Στην εισήγηση που έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρ. Γκούντα και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον ορκωτό λογιστή που πραγματοποίησε τον έλεγχο, δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια που έγινε για εξοικονόμηση δαπανών, στο όφελος που έχει ο δήμος Αγρινίου από την αναχρηματοδότηση των δανείων του και τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που έγιναν σε σημαντικές υποθέσεις (όπως η οφειλή για τη μελέτη του νέου δημαρχείου), αλλά και σε προβλήματα που υπάρχουν όπως το γεγονός ότι κάποιες απαιτήσεις του δήμου προς τρίτους που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια (7,8εκατ. ευρώ) είναι δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς επίσης ότι υπάρχει καθυστέρηση στην απόδοση των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ (περίπου 2,5εκτ. ευρώ). Ακόμη ιδιαίτερη μνεία έγινε στον καταλυτικό ρόλο που επαίξαν τα 2εκατ. ευρώ που εξασφάλισε στα τέλη του 2014 ο δήμος Αγρινίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες του 2015 καταβλήθηκαν από το κράτος αρκετές οφειλούμενες δόσεις της ΣΑΤΑ και των παρακρατηθέντων (ταμειακό υπόλοιπο στις 13/12/2015 7,7 εκατ. ευρώ). Από την πλευρά του εισηγητή έγινε λόγος για σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου Αγρινίου, χάρις και την προσπάθεια για εξοικονόμηση δαπανών σε πολλούς τομείς. “Το σκαρί είναι γερό και το καράβι στη σωστή πορεία” είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Γκούντας.

Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός επιχείρησε εξ΄αρχής να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και αφού είδε τους πίνακες με τις μειώσεις δαπανών σε πολλούς τομείς (αναλώσιμα, καύσιμα, λιπαντικά, μισθώσεις μηχανημάτων), ρώτησε με νόημα ποια είναι η επιβάρυνση από τη μισθοδοσία των ειδικών συνεργατών του δημάρχου. 52.000 ετησίως ήταν η άμεση απάντηση από τη δημοτική αρχή, με τον Γ. Παπαναστασίου να σημειώνει πως η εξοικονόμηση που έγινε στις δαπάνες είναι πολλαπλάσια από το κόστος των ειδικών συνεργατών και να απαντά στον πρώην δήμαρχο πως δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη δαπάνη τη στιγμή που η δημοτική αρχή εξασφάλισε δύο εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου και οι οποίες δεν παρακρατήθηκαν όπως λανθασμένα έλεγε ο πρώην δήμαρχος. Ο Π. Μοσχολιός στην τοποθέτησή του παρατήρησε πως το παραμύθι με τον κακό δράκο τελείωσε, αφού η δημοτική αρχή στις αντίστοιχες συνεδρίασεις του παρελθόντος επικαλούνταν το χάος που παρέλαβε και τώρα επαίρεται για τους καλούς οικονομικούς δείκτες, πράγμα που, όπως σημείωσε, οφείλεται στα υγιή οικονομικά που παρέλαβε. Στη συνέχεια χαρακτήρισε ανύπαρκτη τη δημοτική αρχή και πως απλώς δειχειρίζεται αυτά που παρέλαβε. Οι μειώσεις των δαπανών εκτίμησε ότι οφείλονται στην ανυπαρξία έργου ιδίως στην περιφέρεια του δήμου και θύμισε πως η δημοτική αρχή παρέλαβε από τον ίδιο ένα πλούσιο και δημοπρατημένο έργο. Ο Γ. Παπαναστασίου έλαβε το λόγο για να απαντήσει πως μειώθηκαν τα μηχανήματα των εργολάβων και όχι τα μηχανήματα του δήμου και παρατήρησε πως ο πρώην δήμαρχος δεν έχει τίποτα να πει επί της ουσίας και πως απλώς καταψηφίζει για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Ο Στ. Καμμένος εκ μέρους της “Ανατροπής Τώρα” τόνισε ότι τα νοικοκυρεμένα οικονομικά πρέπει να έχουν ένα αποτύπωμα σε έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο το πλεόνασμα του ενός περίπου εκατ. ευρώ που καταγράφεται στους οικονομικούς πίνακες θα έπρεπε να είχε αποδωθεί με έργα στους δημότες και όχι να καυχόμαστε ότι υπάρχει πλεόνασμα. Ο Τ. Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση εστιάσε αρχικά στο θέμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές που θίχτηκε ακροθιγώς νωρίτερα από τον Π. Μοσχολιό (εδώ αναλυτικά), ωστόσο ο πρόεδρος του Σώματος τον διέκοψε θυμίζοντας ότι είναι εκτός θέματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των δύο. Ο κ. Παπανικολάου απάντησε ότι δεν είναι εκτός θέματος η εισήγησή του γιατί «πίσω από τα νούμερα που παρουσιάζονται υπάρχουν άνθρωποι». Και κατέληξε τονίζοντας ότι ζητούμενο για την παράταξη του είναι να υπάρχει μόνιμο και σταθερό προσωπικό στους δήμους για να μπορούν οι δημοτικές αρχές να παίξουν τον επιτελικό τους ρόλο. Δεν μπορεί, είπε, να γίνεται συζήτηση για τα νούμερα, όταν υπάρχουν χωριά που δεν έχουν νερό. Από την πλευρά του Ανυπότακτου Αγρινίου ο Στ. Μερμίγκης έκανε λόγο για ισολογισμούς και απολογισμούς που είναι “copy paste” και οι οποίοι ακολουθούν μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, όταν δεν εισπράττει κάποια ανταποδοτικότητα από τα οικονομικά αποτελέσματα, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για καλά οικονομικά στο δήμο, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ακόμη και για λογαριασμούς των 100 ευρώ κόβεται το νερό σε δημότες.

Τέλος οι προσφάτως αποχωρήσαντες από την δημοτική πλειοψηφία Ρόκος και Καζαντζής υπερψήφισαν τον ισολογισμό του δήμου, με τον μεν πρώτο να δηλώνει ότι ψηφίζει, επειδή είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό και τις αναμορφώσεις του και τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι το 2015 ανήκε στην δημοτική παράταξη του δημάρχου και πως δεν έχει την πρόθεση να μηδενίσει το έργο κανενός. Ωστόσο στη συνέχεια σημείωσε με κριτική διάθεση πως η αναχρηματοδότηση των δανείων πηγαίνει την αποπληρωμή τους στο διηνεκές και πως η βελτίωση των δεικτών οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (ληξιπρόθεσμα και καταβολών οφειλών του κράτους στο τέλος του 2015).