Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Δημόσιοι θηλασμοί σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2016
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού – World Breastfeeding Week (WBW) γιορτάζεται κάθε 1 – 7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1 – 7 Νοεμβρίου) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από την UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Το σύνθημα για το 2016 είναι «Θηλασμός : Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των κρατών – μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

Φέτος για δεύτερη χρονιά η ανεξάρτητη, τοπική, εθελοντική ομάδα «Μητέρες – Γυναίκες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας» https://www.facebook.com/groups/motherwoman.aitoloakarnanias/ , η οποία ασχολείται με την ενημέρωση σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, εγκυμοσύνη – τοκετό (vbac, waterbirth, hvbac), μητρότητα και attachment parenting (babywearing, co-sleeping, bed-sharing) ,στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1 – 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο) για την ενίσχυση του συνθήματος «Μητρικός Θηλασμός : Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη», έχει διοργανώσει ανεξάρτητους δημόσιους θηλασμούς στις πόλεις του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, στην Ναύπακτο και στο Αγρίνιο. Οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιοι θηλασμοί ανά πόλη είναι 2/11, 5/11 και 6/11/2016 αντίστοιχα.

Προσκαλούμε όλες και όλους τους υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού, όλες τις θηλάζουσες μητέρες αλλά και εγκύους ώστε να περάσουμε το δικό μας ηχηρό μήνυμα! Έχουμε ένα κοινό στόχο…την θρέψη ,και όχι μόνο, των παιδιών μας! Αν και ο μητρικός θηλασμός αφορά αδιαμφισβήτητα τον απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θρέψης των μωρών μας, η κοινωνία μας πολλάκις τηρεί μία επικριτική στάση, μία στάση ταμπού απέναντι στην μαμά που θηλάζει δημόσια το παιδί της! Ελάτε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο με την δυναμική μας παρουσία στις εκδηλώσεις των δημόσιων θηλασμών – δράσεων που αναμένονται!

Οι ημέρες, ώρες και τοποθεσίες όπου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιοι θηλασμοί ανά πόλη είναι: ο πρώτος δημόσιος θηλασμός στο Μεσολόγγι, ημέρα Τετάρτη στις 2/11/2016 και ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ (η καταμέτρηση των θηλαζουσών θα γίνει στις 6 το απόγευμα) στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη ενώ σε περίπτωση βροχής θα συγκεντρωθούμε στην καφετέρια Atemoya (επί της πλατείας Μάρκου Μπότσαρη), ο δεύτερος δημόσιος θηλασμός στην Ναύπακτο, ημέρα Σάββατο στις 5/11/2016 και ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ (η καταμέτρηση των θηλαζουσών θα γίνει στις 6 το απόγευμα) στο Ναυπακτιακόν «la nouveau» στην παραλία Γριμπόβου και ο τρίτος μας δημόσιος θηλασμός στο Αγρίνιο, ημέρα Κυριακή στις 6/11/2016 και ώρα από τις 10 το πρωϊ μέχρι τις 2 το μεσημέρι (η καταμέτρηση των θηλαζουσών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι) στο Εντευκτήριο του Τρένου (Παλαιό Τρένο) στην οδό Μαβίλη.
Στις εκδηλώσεις μας πέραν την καταμέτρησης θα γίνει διανομή έντυπων ενημερωτικών φυλλαδίων, καθώς θα υπάρχουν και άλλες όμορφες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!
Μαζί με τις μαμάδες και τα θηλάζοντα μωρά/παιδιά μπορούν να έρθουν τα μεγαλύτερα παιδάκια/αδερφάκια που δεν θηλάζουν, οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείες, οι αδερφές και άλλα άτομα που στηρίζουν τις μητέρες στο όμορφο ταξίδι του μητρικού θηλασμού!!
Σας περιμένουμε στα σημεία συνάντησής μας!!

Οι διαχειρίστριες της ομάδος:
Δημοπούλου Παρασκευή
Πανοπούλου Ελένη
Ακρίδα Εύη
Παναγοπούλου Ευσταθία