2013 vs 2015 : 870.000 ευρώ λιγότερα ή αλλιώς δεν μπορεί να ζητάει λεφτά ο καθένας

Στη συνεδρίαση για το ισολογισμό για το 2015 του δήμου Αγρινίου από την δημοτική αρχή Παπαναστασίου δόθηκε ιδαίτερη έμφαση στη εξοικονόμιση δαπανών που έγινε. Παρουσιάστηκαν μάλιστα αναλυτικοί πίνακες με τις ετήσιες δαπάνες σε διαφόρους τομείς (γραφική ύλη, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων, μίσθωση μηχανημάτων κτλ) για τα τρία τελευταία έτη (2013, 2014 και 2015).

Θέλοντας να βγάλουμε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα και μια τάξη μεγέθους μετρήσαμε την εξοικονόμιση που έγινε (σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου) αφαιρώντας από τις δαπάνες του 2013, που ήταν μια “καθαρή” χρονιά διαχείρισης Μοσχολιού, τις δαπάνες που έγιναν το 2015, που ήταν μια “καθαρή” χρονιά διαχείρισης Παπαναστασίου. Ως γνωστόν το 2014 ήταν η χρονιά που το τελευταίο τετράμηνο τα “πράγματα” άλλαξαν και δεν μπορείς να ξέρεις όταν παρουσιάζονται στοιχεία σε ετήσια βάση, ποια και πόση μείωση “ανήκει” σε ποιον. Το αποτέλεσμα ήταν πως σε μια σειρά από τομείς ο δήμος Αγρινίου δαπάνησε 870.000ευρώ λιγότερα το 2015 σε σχέση με το 2013! Φυσικά αν μετρούσε κανείς και το όφελος από τη μείωση δαπανών και του 2014 τότε το άθροισμα θα έδινε ένα ποσό λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο…

Η μερίδα του λέοντος της διαφοράς (2013 & 2015) προκύπτει κυρίως από τη μίσθωση μηχανημάτων, όπου από τις 614χιλιάδες ευρώ το 2013 “πέσαμε” στις 70χιλιάδες ευρώ το 2015. Πρόκειται για την υπόθεση που σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχε γίνει γνωστή δια στόματος Παπαναστασίου ως “υπόθεση των μηχανηματάδων”, όπου σύμφωνα με την καταγγελία Παπαναστασίου εργολάβοι μηχανημάτων είχαν απαιτήσεις από το δήμο Αγρινίου για εργασίες που γίνονταν με προφορικές εντολές της προηγούμενης δημοτικής αρχής και οι οποίες είναι απιστοποίητες από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Και ενώ οι αριθμοί είναι αυτοί και είναι πολύ συγκεκριμένοι, ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός στην πρόσφατη συνεδρίαση ασχολούνταν με το κόστος των ειδικών συνεργατών που προσέλαβε ο δήμαρχος. Το κόστος, όπως απαντήθηκε είναι 52χιλιάδες και θα μπορούσε να πει η δημοτική αρχή ότι υπερκαλύφθηκε μόνο από την εξοικονόμιση που έγινε μόνο στη συντήρηση των οχημάτων (84χιλιάδες). Για τους μηχανηματάδες όμως ο κ. Μοσχολιός απέφυγε να πει το παραμικρό… Ίσως αργήσει λίγο, λόγω των ρυθμών της δικαιοσύνης, αλλά θα μάθουμε τι πραγματικά έγινε και σε τι βαθμό ευσταθεί η καταγγελία Παπαναστασίου, μιας και οι “μηχανηματάδες” ζητούν μέσω δικαστηρίων τα χρήματα για τις εργασίες που ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν. Επίσης στην πρόσφατη συνεδρίαση ειπώθηκε, αλλά πέρασε στα ψιλά, κάτι παρόμοιο σε σχέση με την συντήρηση των οχημάτων. Οι δαπάνες στον τομέα αυτό για το 2013 ήταν 327χιλιάδες και το 2014 μειώθηκαν αρκετά και διαμορφώθηκαν στις 198χιλιάδες. Η διευκρίνηση που δόθηκε εδώ από την Οικονομική Υπηρεσία είναι πως το 2014 υπήρχαν 123χιλιάδες ατιμολόγητα, που δεν πληρώθηκαν από νέα δημοτική αρχή. Δηλαδή είχαμε και εδώ “μηχανηματάδες”…;;; Τελικά σε κάποιος περιόδους φαίνεται πως εδώ στο Αγρίνιο δεν υπήρχε δήμος, αλλά είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου μπορούσε ο καθένας μπορούσε να πηγαίνει χωρίς τιμολόγια, χωρίς συμβάσεις, χωρίς παραστατικά και να ζητάει λεφτά…

ΥΓ: Επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, ο παραπάνω συλλογισμός ισχύει μόνο στην περίπτωση που τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Οικονομική Επιτροπή είναι αληθή και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί, στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει υπηρεσία του δήμου Αγρινίου άλλα έγγραφα και στοιχεία να στέλνει στη μια κρατική υπηρεσία και άλλα σε άλλη (π.χ περίπτωση αδειοδότησης της ανάπλασης του πάρκου)… Πέρα λοιπόν από τη λογική επιφύλαξη -με βάση την εμπειρία του παρελθόντος- για την ακρίβεια των στοιχείων, φαίνεται πως το επιχείρημα της δημοτικής αρχής πως η εξοικονόμιση δαπανών μεταφράζεται σε έργο έχει βάση και αυτό γιατί δεν υπήρξε κάποια αύξηση στις επιχορήγησεις για να γίνονται τόσα έργα στο π.χ στο ΔΑΚ Αγρινίου, όπου έχει ανακαινιστεί σχεδόν το μισό (εργολαβία 200.000 για το 2016) και χωρίς να είναι προεκλογική χρονιά.