Κέντρο Υγείας Μύτικα: διαθέτει έναν μόνο γιατρό.Τον διευθυντή του!

Το Κέντρο Υγείας Μύτικα διαθέτει έναν γιατρό. Τον διευθυντή του ο οποίος καλείται να εξυπηρετεί τέσσερις χιλιάδες κατοίκους αλλά και να καλύπτει μόνος του και τις εφημερίες. Η υποστελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει κάθε στοιχείο του, αφού και ο ένας και μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου που το Κέντρο διέθετε έφυγε (!) με απόσπαση στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αστακού καθώς και εκεί υπήρχαν ελλείψεις καθότι διέθεταν τρεις οδηγούς.

Ο κύριος Ιωάννης Χρόνης, διευθυντής μιλάει στο www.Life2day.gr Να σημειώσουμε ότι το LIFE2DAY είχε θίξει το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων στο αρχαιότερο Κέντρο Υγείας της χώρας αυτό του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας το 2014 και σας είχε ενημερώσει για την επιστολή που είχαν στείλει οι κάτοικοι στο τότε υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη. Είναι συγκλονιστικό το ότι ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν συμμετέχουν στην λειτουργία του Κέντρου, πόσο μάλλον στις εφημερίες του οι οποίες προφανώς δεν βγαίνουν, με εξαίρεση πέντε τον μήνα που είναι αποκλειστικά εκείνες που κάνει ο… ίδιος Είναι δε άξιο λόγου το ότι στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου υπάγονται και τα νησάκια Κάλαμος και Καστός, γεγονός που υπερβαίνει πολλές φορές τις δυνάμεις του γιατρού που κάποιες φορές χρειάζεται να επέμβει εκεί.

Ο σημερινός μας σταθμός βρίσκεται στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία. Στα δυτικά του νομού θα συναντήσουμε τον Μύτικα στο Κέντρο Υγείας του οποίου θα συνομιλήσουμε με τον κύριο Ιωάννη Χρόνη, διευθυντή και μοναδικό γιατρό! Ο κύριος Χρόνης θα παρουσιάσει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων με αποτέλεσμα το Κέντρο να παραμένει χωρίς εφημερίες, ενώ θα αποκαλύψει τον μαρασμό που έχει υποστεί η μονάδα και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς επίσης εκφράσει και την απορία του, πως η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιδράσει προκειμένου να διορθωθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Το Κέντρο Υγείας Μύτικα διαθέτει έναν γιατρό. Τον διευθυντή του! Γενικός γιατρός στην ειδικότητα, δεν υπάρχει κανένας άλλος για να τον πλαισιώσει. Είναι προφανές πως ο γιατρός από μόνος του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε ότι αφορά τις εφημερίες. Είναι συγκλονιστικό το ότι ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν συμμετέχουν στην λειτουργία του Κέντρου, πόσο μάλλον στις εφημερίες του οι οποίες προφανώς δεν βγαίνουν, με εξαίρεση πέντε τον μήνα που είναι αποκλειστικά εκείνες που κάνει ο… ίδιος. Οι ανάγκες για προσωπικό είναι τεράστιες και αφορούν σε πλειάδα γιατρών, ενώ κάθε είδους ειδικότητα θα ήταν αποδεκτή. Είναι χαρακτηριστικό πως προκειμένου ο διευθυντής να πάρει κάποιο ρεπό μεταβαίνει εδώ και λίγο καιρό γιατρός από τον Κάλαμο για να καλύψει την πρωινή υπηρεσία, ενώ όταν φύγει ο αγροτικός γιατρός, το Κέντρο απλά, θα παραμένει κλειστό…

Η κατάσταση είναι τραγική και στο νοσηλευτικό προσωπικό αφού στο Κέντρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις δύο νοσηλεύτριες από τις οποίες η μία έχει έρθει με απόσπαση και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Τέλος υπάρχει και μία επισκέπτρια υγείας, επίσης με απόσπαση και η οποία επίσης μπορεί να αποχωρήσει κάθε στιγμή. Κατά συνέπεια οι βάρδιες των νοσηλευτριών είναι πολύ μακριά από το να βγαίνουν, όμως εδώ μιλάμε για το σενάριο στο οποίο βγαίνουν οι εφημερίες. Με το Κέντρο Υγείας να μην εφημερεύει -λόγω της έλλειψης γιατρών- παρά πέντε μέρες το μήνα, δεν χρειάζονται και περισσότερες νοσηλεύτριες. Αν πάλι οι εφημερίες δουλεύανε, τότε θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ακόμα άτομα. Η υποστελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει κάθε στοιχείο του, αφού και ο ένας και μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου που το Κέντρο διέθετε έφυγε (!) με απόσπαση στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αστακού καθώς και εκεί υπήρχαν ελλείψεις καθότι διέθεταν τρεις οδηγούς, οι οποίοι έγιναν τώρα τέσσερις και ακόμα κι έτσι οι βάρδιες δεν καλύπτονται πλήρως. Στο ιδανικό σενάριο το Κέντρο θα έπρεπε να είχε τέσσερις οδηγούς για να μπορεί να καλύπτει όλες τις βάρδιες, όμως ακόμα και με τρεις θα μπορούσε να γίνει μία μοιρασιά που δεν θα άφηνε ακάλυπτο το Κέντρο. Τις ακάλυπτες βάρδιες του Κέντρου (και στον Αστακό που έχουμε παρουσιάσει στο LIFE2DAY.GR) καλύπτει το ΕΚΑΒ το οποίο όμως έρχεται από το Αγρίνιο και απαιτείται να καλύψει απόσταση που φτάνει την μιάμιση ώρα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς γιατί είδους καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν στην διακομιδή ενός ασθενή. Ο διευθυντής του Κέντρου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχει το άγχος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά ή φάρμακα. Αυτά υπάρχουν σε επάρκεια καθότι το σύστημα παραγγελιών προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια λειτουργεί κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν έχει εκθέσει το κέντρο στους ασθενείς.

Το ρεπορτάζ που κάναμε για το κέντρο υγείας στον Μύτικα, κατέδειξε πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση καθώς υπάρχει ένας καρδιογράφος ο οποίος είναι χαλασμένος και δεν δουλεύει, ενώ υπάρχει ένας δεύτερος με τον οποίο εξυπηρετείται ο κόσμος. Γενικά υπάρχουν παλιά μηχανήματα τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν συχνές βλάβες. Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρχε και ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο ωστόσο επειδή δεν υπήρχε χειριστής, το πήρε το νοσοκομείο του Μεσολογγίου, όπως ακριβώς συνέβη και με το μηχάνημα του υπερήχου που επίσης χάθηκε περνώντας στην κατοχή του ίδιου νοσοκομείου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο μικροβιολογικό το οποίο δεν λειτουργεί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιος για να το δουλέψει. Το Κέντρο Υγεία Μύτικα επισκέπτονται περί τα είκοσι άτομα ανά ημέρα, δείγμα και της υποβάθμισης που έχει υποστεί είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης μηχανημάτων, αφού είναι γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για έναν μικρό αριθμό επισκεψιμότητας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθυσμός κάλυψης της περιοχής από το Κέντρο ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες κατοίκων. Είναι δε άξιο λόγου το ότι στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου υπάγονται και τα νησάκια Κάλαμος και Καστός, γεγονός που υπερβαίνει πολλές φορές τις δυνάμεις του γιατρού που κάποιες φορές χρειάζεται να επέμβει εκεί.

Πηγή : life2day.gr