ΠΟΕΔΗΝ: Το ΕΣΥ σε ελεύθερη πτώση εξ΄αιτίας της κυβέρνησης

 To ΕΣΥ βρίσκεται σε ελεύθεση πτώση, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αμέληση υποσχέσεων.
Αναλυτικότερα η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρεται στις δηλώσει του Αλέξη Τσίπρα για αξιοποίηση των χρημάτων των τηλεοπτικών αδειών σε χιλιάδες κοινωνικές δράσεις και για την ενίσχυση των Νοσοκομείων με 10.000 προσλήψεις. “Ο κος Τσίπρας εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις εντός του έτους 2015 και 2016. Επί των ημερών του έγιναν μόνο 530 προσλήψεις υπαλλήλων, από τις 950 θέσεις που είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες. Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 350 εκ ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Τα Νοσοκομεία οφείλουν ληξιπρόθεσμα 1,3δις ευρώ“, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Για επικοινιωνιακά τρικ, κατηγορεί η ΠΟΕΔΗΝ την κυβέρνηση διότι, όπως η ίδια υποστηρίζει, τα λεφτά από τα κανάλια, θα καταλήξουν στη τρύπα των πρωτογενών ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων (Μνημονιακή δέσμευση). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε 4000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας οι οποίες επιδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (προγράμματα ΕΣΠΑ). Δεν καλύπτουν βάρδιες και αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα, συμπληρώνει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφέτος το καλοκαίρι απέλυσε 500 εργαζόμενους των Νοσοκομείων κοινωφελούς εργασίας. Τον μισθό χορηγούσαν εξ ολοκλήρου οι φορείς υλοποίησης των εν λόγω Κοινοτικών Προγραμμάτων. Τα Νοσοκομεία ή ο προϋπολογισμός του Υπουργού Υγείας δεν συμμετείχαν ούτε κατ’ ελάχιστο; Τι άλλο θα ακούσουμε; Ενδεχομένως να προσληφθεί ίσος αριθμός (500) υπαλλήλων κοινωφελούς εργασίας. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή και στο σχέδιο Νόμου που κυκλοφόρησε από τους Υπουργούς Υγείας περί των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου, είναι αποτυπωμένη η Μνημονιακή πραγματικότητα. Οι προσλήψεις μόνιμου ή ορισμένου χρόνου προσωπικού στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ υπακούουν στον Μνημονιακό κανόνα για κάθε 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη το έτος 2016 και για κάθε 4 αποχωρήσεις μία πρόσληψη το έτος 2017.
Επιπρόσθετα, 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι των Νοσοκομείων έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και αναμένεται τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς να ασκήσουν το δικαίωμα μέσα στο έτος 2017. Επιπλέον, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του έτους 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ίδια χρηματοδότηση με εφέτος στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία λοιπόν που χρωστάνε δεν μπορούν να συντηρήσουν, να λειτουργήσουν, να ανανεώσουν τον εξοπλισμό, τις υποδομές, τα ιατρικά μηχανήματα. Δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα.
“Η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα, προκειμένου για να χρηματοδοτήσει τα Νοσοκομεία. Στο στόχαστρο ως ισοδύναμο η κυβέρνηση έθεσε ήδη το επίδομα επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας των πιο πολύπαθων Επαγγελματιών Υγείας. Συνεχίζει να υφίσταται η διάταξη (Ν.4354/2015 άρθρο 18) για κατάργησή του έως τέλους του έτους 2017 (ευθυγράμμιση του επιδόματος με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι Νοσηλευτές δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και με το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ο μισθός τους κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 900 ευρώ το μήνα (περικοπές κατά τα Μνημονιακά έτη πάνω από 40%)“, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ