Ανοιχτά “μέτωπα” παραμένουν κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις

Oρθάνοιχτα στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών παραμένουν τα “μέτωπα” του κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και των ομαδικών απολύσεων

Ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη σημερινή συνάντηση του με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών απέφυγε να ανοίξει τη συζήτηση για υποκατώτατο μισό νέων, ομαδικές απολύσεις, διαιτησία λόγω “αποφάσεων δικαστηρίων” που είτε έχουν εκδοθεί (υποκατώτατος μισθός,ΟΜΕΔ), είτε αναμένονται (ομαδικές απολύσεις).Ωστόσο έκθετη από τη σκοπιά “νομιμότητας” παραμένει η κυβέρνηση στα “μέτωπα” του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού , την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου, για τα οποία το Μνημόνιο προβλέπει τη μη -αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για τα δύο πρώτα (καθορισμός κατώτατου από κυβέρνηση, κατίσχυση επιχειρησιακών έναντι κλαδικών συμβάσεων) μέτρα και την αλλαγή για το τρίτο (σ.σ. συνδικαλιστικός νόμος).

Παρά το χάσμα που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών σε σχέση με το νέο Εργασιακό, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών επισήμανε την ανάγκη “επιτάχυνσης” των διαπραγματεύσεων.Γι΄αυτό την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών για το ίδιο θέμα, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση Κατρούγκαλου – ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών τόσο το πρωί και όσο και τ’ απόγευμα, προκειμένου να “επιταχύνουμε”, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, δεδομένου ότι η σημερινή συνάντηση είναι “διερευνητική”.Ο ίδιος επισήμανε πως οι “ακραίοι παίχτες” συνεχίζουν την “ακραία στάση” τους, υπονοώντας την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση ξεχώρισαν τα θέματα “νομιμότητας”, δηλαδή τα θέματα για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων πχ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας , από τα υπόλοιπα για τα οποία δεν έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις. Ο ίδιος τόνισε πως δεν ανοίγουν θέματα που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων, δηλαδή ο υποκατώτατος μισθός των νέων. Με την ίδια λογική το ίδιο ισχύει για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αλλά και τις ομαδικές απολύσεις.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2012 προκειμένου να καθορίσει τη στάση της σε σχέση με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Η απόφαση αυτή αναμένεται τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και αποφάσεων της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπεται καμία διαφοροποίηση στον κατώτατο μισθό με βάση την ηλικία, όπως ισχύει στην Ελλάδα από το 2012, όπου ο “υποκατώτατος” μισθός τω νέων έως 25 ετών ανέρχεται στα 511 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που είναι για όσους είναι άνω των 25 ετών.Επίσης απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε θεωρήσει μη συνταγματικές τις μνηνονιακές παρεμβάσεις σε σχέση με τον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.Με βάση όσα προκύπτουν από όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ορθάνοιχτα στη διαπραγμάτευση μένουν τα ζητήματα του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθούς, η ισχύς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος.

πηγή : capital.gr