Γελοιοποίηση και διχασμός μέχρις εσχάτων για τα κανάλια

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τους τελευταίους μήνες η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό μιας γελοιότητας που ακούει στο όνομα αδειοδότηση καναλιών. Η υπόθεση των καναλιών εν τέλει μόνο σύγχυση, αποπροσανατολισμό και πολύ διχασμό έχει προσφέρει.

Έχουμε μια κυβέρνηση που στην συγκεκριμένη υπόθεση είχε το πλεονέκτημα ότι οι αντίπαλοί της βαρύνονταν για την πολυετή ασυδωσία. Με τους χειρισμούς της όμως κατάφερε όχι μόνο το πλεονέκτημα να χάσει, αλλά να βρεθεί απολογούμενη για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, για τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και πολλά άλλα που μπορεί να έχουν αναδειχθεί από τη δημόσια συζήτηση, αλλά είναι σημαντικά πράγματα… Για παράδειγμα το γεγονός, ότι δεν μπήκε κανένα ποιοτικό κριτήριο στον διαγωνισμό, αλλά μέτραγε μόνο το πορτοφόλι, το γεγονός ότι το όποιο τίμημα είναι πολύ μικρότερο, από τις απώλειες εσόδων αν κλείσουν δύο – τρία – τέσσερα κανάλια. Και από το γεγονός ότι κλείνοντας κανάλια, π.χ το Μega -για το οποίο φυσικά πρωτίστως φταίνε οι μετοχοί του- αλλά όταν το κλείνεις και για την άδεια είναι βέβαιο πως δεν θα εισπράξουν δεκάρα τσακιστή οι τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια. Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς αν πρόκειται ποτέ να εξοφληθούν τα θαλασσοδάνεια πολλών ΜΜΕ. Η απάντηση είναι μάλλον όχι, αλλά δεν είναι προτιμότερο να λειτουργούν ευελπιστώντας ότι θα τους πάρεις κάτι έναντι από το να το κλείσεις και το φέσι να φτάσει μέχρι τον αστράγγαλο…;;; Ας μην έχουμε αυταπάτες με κλειστό το Mega, δεν πρόκειται να εξοφληθεί δεκάρα και από τα δάνεια του Πήγασου, του Τηλέτυπου και του ΔΟΛ, τα οποία μαζί με τα δάνεια του Mega φτάνουν τα 622 εκατ. ευρώ. Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο… μένος για το Mega και τους μετόχους του που κινδυνεύει να τους κάνει αυτό το δώρο… αξίας 622εκατ. ευρώ;;;

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει μια εξίσου γελοία ΝΔ, η οποία δεν τολμάει να ζητήσει ένα συγνώμη που συνέβαλε στην πολυετή ανομία του τηλεοπτικού τοπίου και επιπλέον τολμά να επιχαίρει για τις γκάφες των Τσίπρα και Παππά. Δεν δικαιολογείται η ΝΔ να επιχαίρει των εξελίξεων, διότι επί 27 χρόνια παρανομούσαν και τα κουκούλωναν. Επίσης κάποια στιγμή η ΝΔ πρέπει να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δεν μπορεί να λέει πάντα όχι, ιδίως όταν έχει λερωμένη από το παρελθόν τη θέση της. Πρέπει να λειτουργήσει θεσμικά, γιατί είτε της αρέσει, είτε όχι η Κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Αυτό βέβαια είναι και ευθύνη της κυβέρνησης που πρέπει να καταλάβει αυτό που απαιτεί το Σύνταγμα, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, άρα και τις συναινετικές πρωτοβουλίες.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν λίγο φιλότιμο, θα έπρεπε να είχαν τελειώσει αυτή την υπόθεση σύντομα και να ασχοληθούν με άλλα απείρως σοβαρότερα προβλήματα της κοινωνίας. Όσο γελοιοποιούνται με την υπόθεση των καναλιών, τόσο αποξενώνται από την κοινωνία, τόσο η κοινωνία τους αηδιάζει… ή διχάζεται, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα σημαντικό ακόμη τμήμα του πληθυσμού ενστερνίζεται την κομματική προπαγάνδα και την αναμασά ως πρόβατο.