Αυξάνονται οι δαπάνες για μισθούς – κοινωνικές παροχές, παρά τις μειώσεις

Το κίνδυνο να “ανοίξει” και πάλι το συνταξιοδοτικό –παρά τις μειώσεις στις συντάξεις- αλλά και να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο μισθολογικό του Δημοσίου υπονόησε χθες η Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις της.

Και αυτό γιατί οι Βρυξέλλες έκαναν δύο σαφέστατες επισημάνσεις:
*”Τα κέρδη” που σημειώθηκαν στο δημοσιονομικό επίπεδο το 2016 “αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αποκλίσεις στις δαπάνες, κυρίως στο μισθολογικό κόστος και τον τομέα της υγείας”.
* Οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και συνταξιοδοτικό έχουν “μεγάλα ρίσκα εφαρμογής”.
Πράγματι, φαίνεται να “δικαιώνουν” τους φόβους της Κομισιόν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δείχνουν αύξηση 2,1% στις δαπάνες του “στενού” Δημοσίου για μισθούς στο 9μηνο το 2016 σε σχέση με το 2015, αλλά και οι προϋπολογισμοί των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ.) οι οποίοι αποκαλύπτουν αύξηση 4,1% της κρατικής χρηματοδότησης την περίοδο 2015 -2016.

“Ανοιχτό” το Ασφαλιστικό, ορθάνοιχτο το μισθολογικό του Δημοσίου
Οι επισημάνσεις της Κομισιόν περί αποκλίσεων στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου και μεγάλων ρίσκων σε σχέση με το συνταξιοδοτικό έρχονται σε μία περίοδο όπου:
* Η κυβέρνηση επιμένει πως το ασφαλιστικό “έχει κλείσει” με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δηλ. τον Ιούνιο του 2016 (και άρα επ’ ουδενί δεν συζητείται στο πλαίσιο της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης), αν και το βασικότερο σκέλος του, δηλαδή ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και η επιβολή του διπλού ασφαλιστικού “χαρατσιού” 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών για τον κλάδο της κύριας σύνταξής του μένει να τεθεί σε ισχύ από το 2017, με πανθομολουγουμένως αμφίβολα αποτελέσματα. Εξάλλου, οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών ταμείων, η απόδοση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, ΕΚΑΣ δεν φαίνεται να είναι τόσο καλή όσο αρχικά αναμενόταν.
* Το μισθολογικό του Δημοσίου έχει “κολλήσει” στην τύχη των Ειδικών Μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί) αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων από τις οποίες –βάσει Μνημονίου –πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ έως τέλος του 2018. Από αυτά μόνο τα 100 εκατ. ευρώ έχουν προσδιοριστεί, ενώ τα μισά από αυτά προβλέπεται να εξοικονομηθούν μόνο από τον περιορισμό των προσλήψεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αναζητούνται ακόμα.

Αυξήθηκαν κατά 2,1 % οι μισθολογικές δαπάνες στο “στενό” Δημόσιο
Οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο μισθολογικό του Δημοσίου φαίνεται –από τις επισημάνσεις της Κομισιόν- πως μπορεί να γίνουν πιο επείγουσες σε συνθήκες όπου , σύμφωνα με το ΓΛΚ στο 9μηνο του 2016 οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (κεντρική διοίκηση, ΟΚΑ, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα) για αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν κατά 86 εκατ. ευρώ ή 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (11,659 δισ. ευρώ έναντι 11,573 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι μισθολογικές δαπάνες της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή των Υπουργείων, καθώς εκτινάχτηκαν κατά 146 εκατ. ευρώ ή 2,1% (7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 έναντι 6,858 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2015.

Οι δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 1,8%
Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 542 εκατ. ευρώ ή 1,8% ή οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές (συντάξεις, παροχές ασθενείας κλπ.). Συνολικά οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 28,734 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2016 έναντι των 28,192 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η συνολική δαπάνη για κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, κλπ.) θα πέσει κατά 228 δις. ευρώ ή 1,1% το 2016 σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, στα 20,126 δις. ευρώ το 2016 έναντι 20,354 δις. ευρώ το 2015. Ωστόσο φέτος αναμένεται να πέσουν κατά 331 εκατ. ευρώ ή 4,1% τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι η κρατική χρηματοδότηση θα αυξηθεί κατά 301 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (δηλαδή όσο περίπου θα μειωθούν οι εισφορές). Παράλληλα, τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα λάβουν ενίσχυση ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (σ.σ. ήδη έχει υπογραφεί Υπουργική Απόφαση για 370 εκατ. ευρώ προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

πηγή : capital.gr