“Εγγύηση” τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να ανοίξει το ΔΝΤ τη συζήτηση για το χρέος

Το “μοντέλο” συμφωνίας για το ελληνικό χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ παραμένει το ίδιο, είναι εκείνο του Νοεμβρίου του 2012. Αλλά με μία κρίσιμη “λεπτομέρεια” διαφορετική. Αυτή την φορά, αντίθετα από ό,τι έγινε το Νοέμβριο του 2012 το ΔΝΤ θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018, αν αυτό τότε παραμένει μη βιώσιμο.

Πρόκειται για την… έκδοση μίας “εγγυητικής” από την Ευρωζώνη προς το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του το Capital.gr, στη βάση της οποίας το ΔΝΤ θα μπορεί να “νομιμοποιήσει” την επιστροφή του Ταμείου στη διαχείριση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε με τις χθεσινές δηλώσεις του ότι λίγο πολύ η συμφωνία που είχε υπαινιχθεί μετά το τελευταίο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή το Eurogroup θα παρουσιάσει και θα δεσμευθεί στο ΔΝΤ τώρα –τον Δεκέμβριο– και όχι μετά το 2018 για τις προθέσεις του όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμης εφαρμογής “μέτρα” αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το “βήμα” αυτό αν και θα έχει τη μορφή μίας “εγγύησης” και όχι άμεση εφαρμογή δείχνει να είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” της απαίτησης του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.Το ίδιο είχε γίνει και το 2012 όταν το ΔΝΤ απαιτούσε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όμως τότε το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί στο μέλλον για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπόσχεση που ποτέ δεν τήρησε. Επιχείρησε να το επαναλάβει και αυτή την φορά με μία συμφωνία που διαχώριζε τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα βραχυπρόθεσμης εφαρμογής μέτρα που δεν έχουν καμία επιβάρυνση για τους δανειστές και δεν αλλάζουν σε τίποτα –απλώς διευκολύνουν τις πληρωμές σε πρώτη φάση– την κατάσταση του ελληνικού χρέους, κρίθηκαν ανεπαρκή από το ΔΝΤ για την έναρξη μίας συμφωνίας και απαίτησε ξεκάθαρη εικόνα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης ισορροπούσε χωρίς νικητή. Μέχρι που στο τελευταίο Eurogroup και υπό την πίεση των διεθνών εξελίξεων, η ευρωπαϊκή πλευρά επέλεξε τον συμβιβασμό με το ΔΝΤ ήτοι να “συζητήσει” το πλαίσιο αυτών των μέτρων από τώρα και όχι μετά το 2018 όπως ήταν η αρχική απόφαση. Και το ΔΝΤ από την πλευρά του με αυτή την “εγγύηση” και με την προϋπόθεση ότι θα κρίνει αυτά τα μέτρα ικανά να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, να “νομιμοποιήσει” την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή τη “συμφωνία” επιβεβαίωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ράις. Βέβαια προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να κλείσει είτε στα τέλη του Νοέμβρη ή το αργότερο στα τέλη του έτους η Β αξιολόγηση. Αλλά αυτή είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτές τις …εξελίξεις ανιχνεύουν οι αγορές ομολόγων και σπρώχνουν προς τα κάτω τα spreads των ελληνικών ομολόγων τα τελευταία 24ωρα.

πηγή : capital.gr