Μία χώρα στη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Tα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση έως τώρα να το αγγίξει επί της ουσίας. Είναι κάτι σαν τον πυρήνα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, κανείς δεν θέλει να τον πλησιάσει… Ο κρατισμός είναι ο καρκίνος που σε γενικές γραμμές είχαν όλες οι κυβερνήσεις στην περιόδο των μνημόνιων.

Όμως ο κρατισμός της σημερινής κυβέρνησης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν αύξηση 2,1% στις δαπάνες του «στενού» Δημοσίου για μισθούς στο 9μηνο το 2016 σε σχέση με το 2015. Από το μισθολογικό του Δημοσίου το Μνημόνιο ζητά να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ έως τέλος του 2018. Από αυτά μόνο τα 100 εκατ. ευρώ έχουν προσδιοριστεί, ενώ τα μισά από αυτά προβλέπεται να εξοικονομηθούν μόνο από τον περιορισμό των προσλήψεων. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ αναζητούνται ακόμα… Απεναντίας, όπως είπαμε πριν, η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει κατα 232 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για μισθούς του δημοσίου… Είναι από τις περιπτώσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “σκίζει”… τα μνημόνια… Και που πήγαν τα λεφτά; Δεν πήγαν σε γιατρούς και δασκάλους. Πήγαν δυστυχώς στην αύξηση των γενικών γραμματέων, στην αυτονόμηση των υπουργείων και στους μετακλητούς. Γενικότερα στον ανασχηματισμό του Τσίπρα. Και την ίδια ώρα “ψήνονται” νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέο πλαίσιο στα εργασιακά, νέα επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο ιδιωτικός τομέας το σύνηθες υποζύγιο. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί δεν έρχεται η ανάπτυξη;

Κατά τα άλλα περιμένουμε τον Ομπάμα να πει τον καλό του λόγο για να μας μειώσουν οι Γερμανοί το χρέος… Λες και αν μειωθεί πρόκειται να αλλάξει κάτι; Οι αρρώστιες, οι παθογένειες, το αδηφάγο πελατειακό κράτος είναι εδώ. Και κάπως έτσι μπαίνουμε στη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας : Μία “αριστερή” Κυβέρνηση υποδέχεται μετά βαίων και κλάδων τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού πρώτα έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις… Mάλιστα λίγες ώρες πριν ο Τσίπρας υποδεχθεί τον Ομπάμα, τον Πατριάρχη δηλαδή του δυτικού τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Παγκόσμια Οικονομία, δηλαδή των Τραπεζών, των Χρηματιστηρίων και των funds, με ένα απίστευτο άρθρο στην  Εφημερίδα των Συντακτών ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι η “η Αριστερά προέρχεται από τον λαό και όχι από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες και τα funds. Γι’ αυτό και αντέχει”… Εν ολίγοις πλησιάζει η ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το σύνθημα να καούν οι Τράπεζες και τα Χρηματιστήρια και πιθανότα στον Ομπάμα ο Τσίπρας θα αποκαλύψει τον τρόπο να καταργηθούν οι Τράπεζες, τα Χρηματιστήρια και τα funds.