Προς συμφωνία για “κούρεμα” οφειλών σε Δημόσιο και Τράπεζες

Σε αγώνα δρόμου για να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Πιστωτές και Εργαζόμενους, έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά και οι Θεσμοί. Σήμερα, οι συζητήσεις των Θεσμών συνεχίζονται με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξουν και οι δικές τους εκτιμήσεις – παρατηρήσεις ενόψει του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και το πέρας των διαπραγματεύσεων.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, μιλώντας στο Capital.gr εξέφρασαν την εκτίμηση πως θα επιτευχθεί συμφωνία και μάλιστα αυτή θα κλείσει το αργότερο την Τρίτη, δηλαδή πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των Θεσμών από την Αθήνα. Βέβαια οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, και εντοπίζονται στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα κρίνεται η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο θέμα των χρεών προς το Δημόσιο, οι Θεσμοί επιμένουν να υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για “κούρεμα” του κεφαλαίου κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά, η οποία αντιπροτείνει το “κούρεμα” να περιορίζεται στις προσαυξήσεις και στα πανωτόκια. Βασικό ζητούμενό όπως είπε χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή είναι “να διασφαλίσουμε τί αντίκτυπο θα έχει η συμφωνία στα δημόσια έσοδα” ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε από την πλευρά του πως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το “κούρεμα” σε ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν είναι συμβατό με την κείμενη κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Το ίδιο στέλεχος πάντως έσπευσε να συμπληρώσει πως οποιαδήποτε απόφαση θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις. Αλλά και να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί και ως εν μέρει αποδοχή των θέσεων των Θεσμών για κούρεμα των οφειλών σε χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, μεταφέρουν στο Capital.gr ότι οι Θεσμοί ανοίγουν μικρό παράθυρο στην εξαίρεση κάποιων φόρων από το “κούρεμα”, βάζοντας στη φρασεολογία της διαπραγμάτευσης το “υπό προϋποθέσεις” (το “κούρεμα” οφειλών προς το Δημόσιο να μπορεί να εξετάζεται στο εύρος του ανά περίπτωση και εφόσον δεν χρειάζεται να συμπεριλάβει κάποιους φόρους να μην τους συμπεριλαμβάνει).

Αυτό θα εξαρτάται από το συνολικό “κούρεμα” που θα αποφασίζεται για όλους τους πιστωτές, καθώς η γενική γραμμή στην οποία συμφωνούν κυβέρνηση και Θεσμοί είναι ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να προβλέπει ισότητα στη μεταχείριση των πιστωτών. Δηλαδή, η πλειοψηφία (60%) να αποφασίζει ένα ύψος “κουρέματος” που θα ισχύει και για τη μειοψηφία των πιστωτών.Σημειώνεται ότι πάνω από το ύψος του “κουρέματος” αυτού, αν κάποιος πιστωτής θέλει να κάνει μεγαλύτερο “κούρεμα”, αυτό θα έγκειται στη διακριτική του ευχέρεια.Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσμοί επιμένουν να υπάρξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης βιωσιμότητας των μικρότερων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτές θα αξιολογούνται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, είναι αναπόφευκτο και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συγκλίνουν στα ποσοστά διαγραφών του 40% – 60% που θα κάνουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να θεωρείται βάσιμα ανακτήσιμο. Πληροφορίες ανεβάζουν το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο στα 70 δις. ευρώ και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ΑΦΜ εταιριών που έχουν κλείσει προ 30ετίας και φαίνονται ακόμη προς εκκαθάριση!

Πηγή : capital.gr