Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου: Εδώ υπάρχουν μικρές «Μανωλάδες»

Την επαναλειτουργία του γραφείου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Μεσολόγγι καθώς οι αυθαιρεσίες που καταγράφονται στην περιοχή είναι πολλές, ζήτησε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Ιεράς Πόλης, Σπύρος Πλάκας.

Θυμίζουμε ότι η έκκληση αυτή του κ. Πλάκα έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη που πραγματοποίηση στην έδρα του ΣΕΠΕ η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από όπου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «η δουλειά των ανθρώπων του ΣΕΠΕ πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά… η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά». Όπως ανέφερε ο κ. Πλάκας την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσα σε μια νύχτα, πήραν το γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας από το Μεσολόγγι και μετακίνησαν τους εργαζόμενους στο Αγρίνιο και στην Πάτρα. Τότε το Εργατικό Κέντρο έκανε προσπάθειες ανατροπής αυτής της απόφασης χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επί θητείας Γιάννη Βρούτση.

«Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται στο Αγρίνιο με κόστος και σε χρόνο και σε χρήμα. Αποτέλεσμα ούτε εργατικές διαφορές να μην γίνονται αλλά ούτε και έλεγχοι. Μην ξεχνάτε ότι στην περιοχή μας διενεργείται το μεγάλο έργο της Ιόνιας Οδού, με εργοτάξιο που είναι ανοιχτό, με πολλούς εργολάβους και υπερ-εργολάβους οι οποίοι στην ουσία δεν ελέγχονται. Μέλημα της νέας διοίκησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τη νέα υπουργό (Εργασίας) πρέπει να είναι να βρουν λύση για την πρωτεύουσα του Νομού. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τους εργαζόμενους και για εμάς ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο». Παράλληλα ο κ. Πλάκας επισήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρούνται αρκετές εργασιακές αυθαιρεσίες, ακόμα και στα εργοτάξια κατασκευής της Ιόνιας Οδού, τα οποία λόγω του φόβου των εργαζομένων δεν φθάνουν ποτέ στα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

«Μην ξεχνάμε ότι διανύουμε το 6-7 χρόνο μνημονίων. Η αυθαιρεσία έχει πιάσει ταβάνι. Είμαστε και αγροτική περιοχή, μικρές Μανωλάδες έχουμε κι εδώ. Έρχονται εργαζόμενοι με το φόβο στα μάτια, καταγγέλλουν κάποια συμβάντα, αποτέλεσμα όμως είναι όταν θέλουμε να το αναδείξουμε, να το φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσει, φοβούμενοι, είτε να μην χάσουν τη δουλειά τους είτε οι αλλοδαποί φοβούμενοι τις συνέπειες άλλων Νόμων (απελάσεις κ.α.), δεν φθάνουν ποτέ οι καταγγελίες των εργαζομένων, ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε στο ΙΚΑ. Δηλαδή η μαύρη εργασία έχει πιάσει κόκκινο. Στα εργοτάξια είχαμε πολλά ατυχήματα το διάστημα που μας πέρασε. Εμείς ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάναμε καταγγελίες αλλά σε κλειστά ώτα, όπως σας είπα υπολειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ζητάμε από την επίσημη πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το κομμάτι. Το ένα κομμάτι είναι ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν πάρα πολύ λίγα χρήματα, λιγότερα από αυτά που συμφωνούν και επίσης το πληρώνουν με το τίμημα την ίδια τους την ζωή πολλές φορές. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας και στην Πάτρα με ατυχήματα που ήταν και θανατηφόρα. Δουλεύουν ανασφάλιστοι, Σαββατοκύριακα, εξαντλητικά ωράρια, μπορεί να δουλεύουν και περισσότερες από 8 ώρες, μιλάμε για ωράρια παλαιών εποχών ήλιο με ήλιο», εξήγησε ζητώντας παράλληλα την επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση των ιατρείων των ιατρείων του ΙΚΑ στην πόλη τα οποία έχουν μείνει μόνο με έναν παθολόγο και έναν οδοντίατρο. «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα τελευταία χρόνια αποδομήθηκαν τα ιατρεία με αποτέλεσμα για όλη την περιοχή της επαρχίας Μεσολογγίου (από τη Ναύπακτο μέχρι τον Μύτικα) να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί. Κάποιος εργαζόμενος που πρέπει να γράψει κάποια αναρρωτική άδεια θα πρέπει να φύγει από το Μεσολόγγι για να πάει στο Αγρίνιο. Είναι σοβαρό το ζήτημα και θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα επανδρωθούν με γιατρούς τα ιατρεία του ΙΚΑ», επισήμανε ο κ. Πλάκας.