ΓΕΑ: Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών του Λαογραφικού Ομίλου

Η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών, το υψηλό επίπεδο των καταρτιζομένων και η άρτια οργάνωση, σηματοδότησαν την μεγάλη επιτυχία του 9ου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α), στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2016 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Αν συνυπολογίσουμε δε και την εντυπωσιακή συμμετοχή χορευτριών και χορευτών από πολλές περιοχές της χώρας μας, καθίσταται σαφές ότι το σεμινάριο πέραν του θεσμικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει πλέον, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση της πόλης με διαχρονικό αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα. Όπως δε χαρακτηριστικά τόνισε ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κ. Δημοσθένης Καπώνης κατά την έναρξη των εργασιών του, το 9ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών με την μορφή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, συνιστά από μόνο του ένα πολιτισμικό γεγονός για τον τόπο, με πολλούς συντελεστές και αποδέκτες.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι στα πλαίσια του σεμιναρίου και για δύο ημέρες δημιουργήθηκε και λειτούργησε στο Αγρίνιο ένα νεανικό εργαστήρι λαϊκών παραδόσεων, μουσικών ακουσμάτων, χορευτικών εμπειριών και κινήσεων, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα.Καθίσταται επομένως φανερό ότι με αυτή την επιτυχημένη δράση του ο Λαογραφικός Όμιλος της ΓΕΑ προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο γνώσης και εξειδίκευσης σε ότι αφορά τους παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας, ενώ παράλληλα εμπεδώνει και δημιούργει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με φορείς και συλλόγους από όλη τη χώρα.

Συνοπτικά κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου έλαβαν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:
Την πρώτη ημέρα οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν μέσα από μια εναλλασσόμενη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία ανά διδασκόμενη γεωγραφική ενότητα και αφού προηγήθηκε εκ μέρους των εισηγητών η απαραίτητη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα ειδικότερα χορευτικά, ενδυματολογικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.
Πρώτη ενότητα απετέλεσε η περιοχή της Βοβούσας του Ανατολικού Ζαγορίου (Ήπειρος) με εισηγητή τον κο Γούσια Βαγγέλη.
Στην συνέχεια ακολούθησε η ενότητα του νησιού της Νάξου, με εισηγητή τον Δρ. Σπηλιάκο Σταύρο.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρακτική εξάσκηση των καταρτιζομένων συνόδευε κατά περίπτωση και αντίστοιχη παραδοσιακή μουσική ορχήστρα, από τις περιοχές της Βοβούσας και της Νάξου.
Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου η επιμορφωτική διαδικασία συνεχίστηκε δίδοντας έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων πάνω σε επιμέρους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή παραδοσιακή μουσικό – χορευτική βραδιά σε αίθουσα της πόλης, με την συμμετοχή των ορχηστρών που συμμετείχαν στο σεμινάριο, και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Για τα παραπάνω ο Λαογραφικός Όμιλος της Γ.Ε.Α ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εισηγητές κ. Βαγγέλη Γούσια και Δρ. Σπηλιάκο Σταύρο, για την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση και εμπειρία, αλλά και για τη διαδραστική μαθησιακή μεθοδολογία που ανέπτυξαν στις επί μέρους ενότητες του σεμιναρίου.Επίσης, ευχαριστεί όλες τις χορεύτριες και τους χορευτές που συμμετείχαν στις διεργασίες του σεμιναρίου, τον χοροδιδάσκαλο του κ. Τσελίκα Γιώργο και την συνεργάτιδα του κ. Κρικώνη Ασπασία, καθώς και όλα τα μέλη του, που συμμετείχαν ενεργά στην άψογη προετοιμασία και υλοποίησή του.
Τέλος, ευχαριστεί πολύ τους φορείς και συλλόγους από το Αγρίνιο και τις άλλες περιοχές του νομού και της χώρας, που έλαβαν μέρος και υποστήριξαν το σεμινάριο, καθώς επίσης και τα μέλη των μουσικών ορχηστρών που έλαβαν μέρος στις εργασίες του σεμιναρίου αλλά και στο γλέντι.