“One night stand” το ενδιαφέρον για τα μνημεία

Το τελευταίο διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία οι δήμοι της περιοχής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλοι φορείς, μιας και και το διακύβευμα της εποχής είναι η ανάπτυξη, μιλούν για την ανάπτυξη του τουρισμού. Oι δήμοι συμμετέχουν σε τουριστές εκθέσεις “προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής”, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ εκπονεί τη «Μελέτη Τουριστικού Προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»… Και ενώ η προγραμματική περίοδος “τρέχει” και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζονται και εντάσσονται έργα για μνημεία-αξιοθέατα-τοπόσημα, έργα που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής, στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως δεν υπάρχουν ανάλογοι σχεδιασμοί.

Όμως ακόμη και η μικρή κωμόπολη του Ορχομενού έχει σχέδιο για τον τομέα αυτό. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέταξε στο ΕΣΠΑ για το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού, μια πρόταση που αφορά την αναβάθμιση και την ενοποίηση τριών μνημείων που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο, γνωστό ως θησαυρός του Μινύα, το αρχαίο θέατρο και τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Σκριπούς, μια πρόταση που προέκυψε από τη συνεργασία του Σωματείου «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ανάλογο σχεδιασμό υλοποιεί εδώ και καιρό η Περιφέρεια Ηπείρου εντάσσοντας την «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» στο νέο ΕΣΠΑ, που αφορά 37,2 εκ. ευρώ για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα) και συνδυασμένες δράσεις στον πολιτισμό (με την αναστήλωση κλπ των θεάτρων), στον τουρισμό (με την δημιουργία και προβολή μιας ενιαίας περιηγητικής διαδρομής), τις υποδομές (κατασκευή νέων δρόμων πχ. ηπαράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, πάρκινγκ κ.α.) και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.

Και ενώ στην Αιτωλοακαρνανία στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου “τρέχουν” δύο μεγάλα προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 120εκατ. ευρώ, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για το δήμο Αγρινίου και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ούτε από τον δήμο Αγρινίου, ούτε από το Δήμο Μεσολογγίου, αλλά δυστυχώς ούτε από την Περιφέρεια υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι ώρας- ανάλογο ζωηρό ενδιαφέρον για τα αρχαία μνημεία της περιοχής, παρά το γεγονός ότι το Σωματείο “Διάζωμα” έχει από τα τέλη του 2014 έχει “δείξει το δρόμο” καταθέτοντας ανάλογη πρόταση για τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας (δείτε την εδώ αναλυτικά).Αντιθέτως είδαμε αυτά τα προγράμμα να βρίθουν από έργα για αναπλάσεις οδών, αναβαθμίσεις κόμβων και πεζοδρομήσεις, έργα που έχουν και αυτά τη σημασία του, αλλά δεν δίνουν την προστιθέμενη αξία στην περιοχή, που απαιτεί η εποχή μας. Ας ελπίσουμε ότι οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες δεν χάθηκαν και πως οι αυτοδιοικητικοί φορείς θα καταλάβουν πως μεμονωμένα events για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στα ερείπια των αρχαιολογικών χώρων έχουν αξία μόνο για μια βραδυά, αλλά το ζητούμενο είναι όχι μονάχα η αναστήλωση των μνημείων, αλλά ο συνδυασμός τους δράσεις στον τουρισμό, τις υποδομές και συνέργειες με τις τοπικές επιχειρήσεις.

Δ.Π