H ΔΕΥΑ επεκτείνεται σε όλο το εύρος του δήμου Αγρινίου

Για την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Αγρινίου σε όλο το εύρους του καλλικρατικού δήμου Αγρινίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Το θέμα που έχει αρκετές νομικές προεκτάσεις είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για τους εργαζομένους της ΔΕΥΑ, όσο και για τους εργαζομένους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αγρινίου που εξυπηρετούν τις ανάγκες ύδρευσης-αποχέτευσης στους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο. Αμφότεροι έδωσαν το παρόν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον τους.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην εισήγησή του πρότεινε την επέκταση της ΔΕΥΑ σε όλο το δήμο, με το επιχείρημα της βιωσιμότητας της οικονομοτεχνικής μελέτης που έγινε από τη ΔΕΥΑ. Έκανε λόγο για αυτοδίκαιη επέκταση της ΔΕΥΑ Αγρινίου, έτσι όπως διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο. Σημειωτέον ότι δίνονταν συνεχείς παρατάσεις για την επέκταση των ΔΕΥΑ, με την τελευταία να λήγει στις 30-6-2016, ενώ αναμένονταν μία ακόμη που όμως δεν ήρθε. Ο δήμαρχος Αγρινίου μίλησε για μια μεταβατική περίοδο, όπου οι εργαζόμενοι της ύδρευσης στο δήμο και οι εργαζομένοι της ΔΕΥΑ θα πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Ενώ για τους εργαζομένους της ύδρευσης στο δήμο Αγρινίου ανέφερε πως όσοι θέλουν να μπορούν να παραμείνουν στο δήμο και να εργάζονται για λογαριασμό της ΔΕΥΑ με το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση από την αντιπολίτευση και ιδίως από τους Δ. Τραπεζιώτη και Κ. Ρόκο -που ανέβασαν τους τόνους- σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο και το ποιο είναι το συγκεκριμένο κείμενο τροποποίησης της ιδρυτικής πράξης της ΔΕΥΑ. Μάλιστα έκαναν λόγο για πιθανότητα ακύρωσης της όποιας απόφασης, εξαιτίας αυτού του λόγου. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Π. Μοσχολιός σχολίασε τη συζήτηση που προηγήθηκε λέγοντας πως με αυτή την κατάσταση δεν πάει σε νέα εποχή η ΔΕΥΑ και ο δήμος. “Δεν είναι διαδικασία αυτή και με θλίβει ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζομένους της ΔΕΥΑ και του δήμου Αγρινίου” είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε μονόδρομο την επέκταση της ΔΕΥΑ και τόνισε πως είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και πως επί θητείας του απέκτησε καλή οικονομική κατάσταση με ταμείο 3,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Γ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει τι φορέα διοικεί και πως στην προ ημερών σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ο δήμαρχος είχε εισηγηθεί τη διάλυση της ΔΕΥΑ και ανάληψη των υπηρεσίων της από το δήμο. Από την “Ανατροπή Τώρα” ο επικεφαλής της Δ. Τραπεζιώτης τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ΔΕΥΑ λέγοντας ότι έχει την εμπειρία, τη γνώση και την ικανότητα, ενώ πρότεινε στους σκοπούς της ΔΕΥΑ να προβλεφθεί η άρδευση καθώς και η εμπορία και η εμφιάλωση νερού. Ωστόσο ήταν πολύ αιχμηρός για την εισήγηση του θέματος λέγοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο σχετικά με τι τροποποιείται, ενώ εκτίμησε ότι εξ’αιτίας αυτού του λόγου θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου τόνισε ότι όσο δίνονταν παρατάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο έπρεπε και η προηγούμενη και η παρούσα δημοτική αρχή να είχαν ξεκαθαρίσει τι σκόπευαν να κάνουν. Ο Τ. Παπανικολάου υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι αν θέλουμε επιχείρηση ή υπηρεσία, ενώ τόνισε ότι ούτε με την επέκταση της ΔΕΥΑ, ούτε και με την διάλυσή της αποφεύγεται το ενδεχόμενο μη ιδιωτικοποίησης του νερού. Εκτίμησε δε ότι η χωρική επέκταση της ΔΕΥΑ θα φέρει έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο αυξήσεις στο νερό για τους πρώην δήμους. Επιτέθηκε μάλιστα στον Π. Μοσχολιό σχετικά με την είσπραξη του ειδικού τέλους 80% τα χρόνια της θητείας του και σημείωσε με νόημα ότι “τα πήραμε από τον κοσμάκη για να κάνουμε έργα, αλλά έργα δεν έγιναν : ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν έχει νερό, υπάρχουν δίκτυα από αμίαντο και η Μακρυνεία το καλοκαίρια τη μια μέρα έχει νερό και την άλλη δεν έχει”. Τέλος ο Τ. Παπανικολάου εξήγησε ότι θέση της παράταξής του είναι να μην υπάρξει καμία μεταβολή στους εργαζομένους της ΔΕΥΑ και του δήμου, για το λόγο αυτό η παράταξή του τοποθετείται ψηφίζοντας λευκό. Από το Ανυπότακτο Αγρίνιο ο Στ. Μερμίγκης μίλησε για έλλειμμα στην εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Τόνισε ότι θέση της παράταξή τους είναι ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και πως το νερό δεν θα πρέπει να είναι προϊόν ούτε προϊόν επιχείρησης, ούτε ανταποδοτικό προϊόν. Επιτέθηκε και αυτός με τη σειρά του στα πεπραγμένα της εποχής Μοσχολιού σχετικά “με την παράνομη είσπραξη του ειδικού τέλους 80%” τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑ έγινε ξαφινικά βιώσιμη με την είσπραξη αυτού του τέλους. “Ο κ. Μοσχολιός μας λέει ότι άφησε εκατομμύρια στο ταμείο της ΔΕΥΑ, αλλά αυτό δεν είναι ούτε ανταποδοτικό. Αυτό νοιάζει τον κόσμο το “πουγκί” ή αν έχει νερό από αμίαντο;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Κατέληξε λέγοντας ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με τη διάλυση της ΔΕΥΑ και την ενσωμάτωση της υπηρεσίας στο δήμο με το σκεπτικό ότι ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και πως θα αναγκαστεί να δώσει την υπηρεσία σε ιδιώτες, αντίστοιχα διαφωνεί και με την λογική της ΔΕΥΑ να αντιμετωπίζει ως καταναλωτές τους δημότες και το δικαίωμά τους στην ύδρευση, αποχέτευση.

Εν τέλει και αφού υπήρξαν σχετικές διευκρινίσεις από τον Γ. Παπαναστασίου σχετικά με την τροποποίηση της ιδρυτικής πράξης της ΔΕΥΑ και διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμπεριληφθεί στην απόφαση η οικονομοτεχνική μελέτη, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις Μοσχολιού και Τραπεζιώτη να υπερψηφίζουν και τους Μερμίγκη, Ρόκο και Κουτρομάνου να καταψηφίζουν, ενώ λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.