Τιμή για το Χρήστο Μποκόρο στη Ρωσία

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδας — Ρωσίας 2016» ο ζωγράφος, Χρήστος Μποκόρος, τιμήθηκε από την Ρώσικη Ακαδημία Καλών Τεχνών και αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της. Παράλληλα εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας η έκθεση του Αγρινιώτη ζωγράφου “Τα στοιχειώδη”.

Η σειρά «Τα Στοιχειώδη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2013 στο Μουσείο Μπενάκη και μπορεί να θεωρηθεί αποκορύφωμα της μακράς σταδιοδρομίας του Χρήστου Μποκόρου, καθώς αντανακλά τις σκέψεις του καλλιτέχνη για τη ζωή και ό,τι είναι πιο σημαντικό. Αποτελούμενη από 13 έργα, η έκθεση προσφέρει ένα είδος άσκησης στην αυτογνωσία. Τα περιγραφικά και εξαιρετικά ρεαλιστικά έργα του Μποκόρου θέτουν τον θεατή εκτός του πλαισίου της ορατής πραγματικότητας και ανακαλύπτουν την ουσία της ζωής, ισορροπώντας μεταξύ ύλης και της μεταφυσικής της διάστασης. Το ρωσικό κοινό μπορεί να συγκρίνει την αρμονική απλότητα των έργων του Μποκόρου με το έργο του Αντρέι Ρουμπλιώφ και να αναζητήσει την εννοιολογική κοινότητα του δημιουργού με τις ιδέες του Κάζιμιρ Μάλεβιτς.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.

Μποκόρος - κεριά

Δείτε μια ταινία σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου «Τα στοιχειώδη»