Απώλειες 750 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες από την ανταλλαγή των ομολόγων EFSF

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 τοποθετούν οι τράπεζες την ανταλλαγή των ομολόγων EFSF στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με τον ESM και υπολογίζοντας το πώς θα διαχειριστούν το κόστος της ανταλλαγής.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, από την ανταλλαγή των ομολόγων οι τράπεζες θα έχουν απώλειες από τη μελλοντική τους κερδοφορία, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου ανταλλαγής, ο οποίος θα είναι με καταβολή μετρητών και όχι με ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Τα μετρητά αυτά οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να τα τοποθετήσουν σε κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία έχουν αρνητικά επιτόκια και άρα καμία απόδοση για την επένδυση των τραπεζών.

Ενόψει της δεσμευτικής αυτής προοπτικής, οι τράπεζες επιδιώκουν να “ξεφορτώνονται” ομόλογα που θα κληθούν να ανταλλάξουν με τον ESM. Ήδη έχουν προβεί σε πωλήσεις ομολόγων EFSF (με αποτέλεσμα να έχουν πέσει και οι τιμές των τίτλων) και εφόσον συνεχίζει να επιτρέπεται η πώλησή τους, οι τράπεζες θα προχωρούν σε μικρές σταδιακές πωλήσεις.

Με βάση τις ενημερώσεις που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, η Εθνική είχε μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων EFSF κατά 2,36 δις. ευρώ, η Πειραιώς κατά 2,4 δις. ευρώ, η Eurobank (έως 31/10/2016) κατά 2,43 δις. ευρώ και η Alpha Bank κατά 400 εκατ. ευρώ (έως 30/6/2016). Στόχος των συνεχιζόμενων πωλήσεων ομολόγων EFSF από τις τράπεζες είναι να βρεθούν στο χρονικό σημείο της ανταλλαγής, με όσο το δυνατόν μικρότερο απόθεμα τίτλων προς ανταλλαγή ώστε να μειώσουν και το εύρος της απώλειας στη μελλοντική κερδοφορία τους.

Το χρονικό διάστημα της ανταλλαγής τοποθετείται από τις τράπεζες στο β΄ εξάμηνο του 2017, όπως συνάγουν από τις διαβουλεύσεις που έχουν με τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ESM έκαναν τις προηγούμενες ημέρες εκτενή παρουσίαση του σκεπτικού της ανταλλαγής σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Το κύριο επιχείρημα του ESM για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους μέσω της ανταλλαγής ομολόγων EFSF κατοχής των τραπεζών, είναι ότι τα ομόλογα αυτά δόθηκαν στις τράπεζες ως εργαλείο ρευστότητας (cash instrument) και όχι ως δάνειο.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ομοφωνία ολοκληρώθηκε χθες το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα. Οι διαβουλεύσεις στα κράτη – μέλη θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Οι “Θεσμοί” είχαν αφήσει να διαρρεύσει, νωρίτερα, ένα επικριτικό κείμενο αξιολόγησης των αποφάσεων για το έκτακτο επίδομα και τον ΦΠΑ στα νησιά, αμφισβητώντας την δημοσιονομική εξασφάλιση των στόχων για το 2016 στο επίπεδο που τους τοποθετεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισαν το αν αυτές οι αποφάσεις θίγουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, με την ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

πηγή : capital.gr