Έρχεται νέα μείωση αφορολόγητου

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να δήλωναν μέχρι πρόσφατα ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο πακέτο μέτρων λιτότητας προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να μπαίνει νερό στο κρασί.

Το βασικό μέτρο στο οποίο ετοιμάζεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στις πιέσεις των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ζήτημα το οποίο είναι πολιτικά ευαίσθητο για την ίδια την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος έχει πάρει ήδη πάνω του μια μείωση του αφορολόγητου στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του αφορολόγητου δείχνει ότι πρώτη της επιλογή είναι να κλείσει την αξιολόγηση και να παραμείνει στην εξουσία και όχι να προσφύγει στις κάλπες. Για την εκκολαπτόμενη μείωση του αφορολόγητου είχε γράψει πρώτη η εφημερίδα Κεφάλαιο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι εξετάζονται μια σειρά από σενάρια αναφορικά με το αφορολόγητο όριο, όπως πόσα πρόσθετα έσοδα θα φέρει μια μείωση της τάξης των 1.000 ή και 1.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για τους άγαμους μισθωτούς και συνταξιούχους και παρέχεται μέσω της έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ από το φόρο που προκύπτει από την κλίμακα φορολόγησης των μισθών και συντάξεων. Τα σενάρια προβλέπουν μείωση της έκπτωσης στα 1.700 ή και 1600 ευρώ ενώ θα παραμείνει η σύνδεση της έκπτωσης με τον αριθμό των παιδιών κάθε μισθωτού.

Η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς δεν θα την πληρώσουν μόνο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των περίπου 7.000 ευρώ.Αυτό που είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφές είναι αν η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει από το 2018 ή το 2019 που θα έχει λήξει το ελληνικό πρόγραμμα. Τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει μια μείωση από το 2018 προκειμένου να καλυφθεί και η όποια αβεβαιότητα των δανειστών για την επίτευξη του εξαιρετικά δύσκολου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η μείωση του αφορολόγητου θα αποτελέσει το κλειδί προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οριοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διατηρήσιμης επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά μεγέθυνσης.Πολλά αναμένεται να κριθούν και από τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Παρίσι. Έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και την Πέμπτη με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

πηγή : capital.gr