Έμμεση παρέμβαση Draghi για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος της οποίας να μην είναι βιώσιμο, προχώρησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. “Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω εφαρμογής ενός προγράμματος αλλά και σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ και όλα είναι γνωστά”, εξήγησε.

Οι Γερμανοί επωφελούνται από τις πολιτικές μας
Ο Draghi υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κόντρα στις γερμανικές επικρίσεις για επιζήμια χαμηλά επιτόκια. Οι Γερμανοί, όπως όλοι οι πολίτες της Ευρωζώνης, έχουν όφελος από τις πολιτικές της ΕΚΤ, όχι μόνο ως αποταμιευτές αλλά και ως δανειολήπτες, επιχειρηματίες, εργοδότες και εργαζόμενοι, είπε. O Draghi εξήγησε πως έχουμε χαμηλά επιτόκια σήμερα για να πάρουμε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα εξαφανιστεί με την έλευση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Όσο πιο γρήγορα έρθει η ανάκαμψη, τόσο πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν τα χαμηλά επιτόκια. “Τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής αποκομίζονται από όλους τους πολίτες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών”, τόνισε, σχολιάζοντας και σχετική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: “O Σόιμπλε είπε απλώς ότι υπάρχουν πολιτικά προβλήματα στην εξήγηση της στάσης πολιτικής της ΕΚΤ. Η δήλωσή του είναι κατανοητή”. Το μήνυμα, πάντως, του Draghi προς τους Γερμανούς ήταν: “Υπομονή, τα επιτόκια θα ανέβουν”.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε πως υπήρξε ομοφωνία πως οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου (επέκταση του QE μετά το Μάρτιο και παράλληλη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών) ήταν σωστές. Παράλληλα, γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο πως η ευρύτερη στάση πολιτικής της ΕΚΤ υπήρξε επιτυχής και υπάρχει αίσθηση ικανοποίησης στο δ.σ.. Ο Draghi ανέφερε ενδεικτικά πως από το 2015 καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, το Δεκέμβριο του 2016 η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το οικονομικό κλίμα ήταν το καλύτερο από το Μάρτιο 2011, η ανεργία του Νοεμβρίου του 2016, ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούλιο του 2009, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ οι οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

πηγή : capital.gr