Σε συνεχή κρίση οι ΜΕΘ

«Δύο ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο τμήμα μου τέσσερις μέρες. Διαθέσιμο κρεβάτι πουθενά». Μπορεί το συγκεκριμένο μήνυμα να αναρτήθηκε χθες στο Twitter από το νευροχειρουργό του Κρατικού Νίκαιας και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνο Παπανικολάου, με σκωπτική διάθεση για τη σύσταση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ωστόσο είναι μια ζοφερή πραγματικότητα που ζει με ένταση ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε όλη τη χώρα. Οπως ανέφερε στην «Κ», οι ασθενείς αυτοί είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο στο νευροχειρουργικό τμήμα κατά την προηγούμενη εφημερία και παρέμεναν ακόμα και χθες το απόγευμα εκτός ΜΕΘ αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη. «Σήμερα έχουμε ξανά εφημερία… Και δεν ξέρω τι γίνεται στην Παθολογική. Πρέπει να είναι και εκεί 2 – 3 ασθενείς διασωληνωμένοι που περιμένουν κρεβάτι Εντατικής», τονίζει.

H επιδημία γρίπης, καθώς και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό από τις αρχές του έτους, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους τελευταίους δύο μήνες τη ζήτηση για κλίνη Εντατικής. Και άλλη μία χρονιά η πολιτεία είναι απροετοίμαστη, αφού 125 κλίνες Εντατικής παραμένουν ανενεργές, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος, το τελευταίο διάστημα η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ που διατηρεί το ΕΚΑΒ αριθμεί 60 – 80 περιστατικά σε καθημερινή βάση. «Συγγενείς ασθενών στην απελπισία τους καλούν το σωματείο και ζητούν να βρεθεί κλίνη σε Εντατική. Σήμερα, με πήρε συγγενής ασθενούς που περιμένει να εισαχθεί σε ΜΕΘ εδώ και πέντε ημέρες», τονίζει ο κ. Μαθιόπουλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα παραμένουν ανενεργές 125 κλίνες από τις συνολικά 675 ΜΕΘ και ΜΑΦ (Αυξημένης Φροντίδας) που διαθέτει το ΕΣΥ. Στην Αττική κλειστές είναι 14 κλίνες Εντατικής από τις συνολικά 244, ενώ τα μεγαλύτερα κενά καταγράφονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3ης και 4ης ΥΠΕ) όπου από τις 206 κλίνες ανενεργές είναι οι 71. «Οι 550 κλίνες εντατικής που λειτουργούν δε φτάνουν ούτε για “ζήτω”», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της χώρας είναι 3.000 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Σήμερα ένας ασθενής που ξυπνάει από ένα βαρύ χειρουργείο και κανονικά έπρεπε να νοσηλευτεί το πρώτο διάστημα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας επιστρέφει στον θάλαμο, αφού αναγκαστικά λειτουργούμε τις ΜΑΦ ως Μονάδες Εντατικής Φροντίδας.

Οι κλειστές κλίνες Εντατικής θα ήταν λιγότερες, εάν δεν είχε βγει άγονος σχεδόν κατά το ήμισυ ο –γνωστός για τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη– διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη προσωπικού (400 νοσηλευτών και 100 γιατρών). Οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν έχουν επαναπροκηρυχθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να ανοίξουν τουλάχιστον άλλες 50 κλίνες Εντατικής.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή