500 εκατ. ευρώ στοιχίζει στη ΔΕΗ το “Δεν πληρώνω”

Περίπου 500 εκατ. ευρώ στοιχίζει στη ΔΕΗ η υπουργική νομιμοποίηση του “Δεν πληρώνω”, που καθιέρωσε ο τέως υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, και συνεχίζεται από τον νυν, Γιώργο Σταθάκη. Με άτυπη εντολή προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης είχε θέσει βέτο στις διακοπές ρεύματος για ανεξόφλητες οφειλές μέχρι και 1.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη προστασίας των πραγματικά ευάλωτων καταναλωτών, αφού αυτοί προστατεύονται από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 1.536.305 καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα με ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό οφειλών στα 469.454.991 ευρώ.Τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνει η Αττική, με τον αριθμό των καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές στην περιοχή του χιλιάρικου να ανέρχεται στις 511.181 και το συνολικό ποσό στα 161.456.129 ευρώ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 132.302 καταναλωτές και συνολικό ποσό ανεξόφλητων στα 40.221.207 ευρώ.

Η “απάντηση” της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ προσπάθησε να περιορίσει το πλαφόν τού “Δεν πληρώνω” στα 500 ευρώ, παράλληλα με τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται εμπρόθεσμα. Και αυτή όμως η προσπάθεια έπεσε σε τοίχο, αφού ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως “παραμένει το δίχτυ προστασίας για εκείνους που χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ, για τους οποίους υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα διακανονισμών και συγκεκριμένα για οφειλές έως 500 ευρώ”.Δεν είναι τυχαίο γεγονός, εξάλλου, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλη Παναγιωτάκη, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και παρόντος του κ. Σταθάκη, πως “οι παρεμβάσεις που δέχεται (η ΔΕΗ) από την Πολιτεία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά”.

πηγή : capital.gr