Περί H&M

Είναι που έχει η Ελλάδα προβλήματα, κι όλος ο κόσμος πνιγμένος από το άγχος γυρνάει σαν χαζός, αξιολογήσεις, κρίση ,ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ κλπ εδώ στο μικρό γαλατικό χωριό αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι αν θα ανοίξει το H&M.

Και δως του λογίδρια στο facebook, και γνώμες και αντιγνώμες και αντεγκλήσεις κ.ο.κ. Εθνικός διχασμός για ένα κατάστημα.

“Και καλά να πάθουν οι ντόπιοι οι έμποροι, που κλείνουν τα Σάββατο του Ιουλίου και του Αυγούστου” και “είναι ακριβά τα ρούχα” και να “πάνε να κλείσουν, αν δεν ξέρουν να δουλέψουν” κλπ.

Καταρχήν, για να μην παρεξηγηθώ δεν θεωρώ το άνοιγμα των H&M αρνητικό για την πόλη μας. Θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα δουλέψουν και 2-3 άλλοι επαγγελματίες πέριξ των H&M (καφετέριες κλπ) και γενικά θα αστικοποιηθεί κι άλλο η πόλη. 2ον ανεξαρτήτως της άδειας που δεν θα δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο το κατάστημα θα ανοίξει κανονικότατα, αφού καλύπτει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οπότε καλή αρχή στο H&M, και να πάνε όλα καλά εύχομαι.

Από την άλλη θα ήθελα να δώσω όμως και μια άλλη άποψη σε αυτούς που καταδικάζουν την ντόπια αγορά. Το Αγρίνιο είναι μια πόλη που δεν έχει εισροή ξένων χρημάτων (πέρα των κρατικών) και ουσιαστικά κινούμε το χρήμα αναμεταξύ μας. Μη πηγαίνοντας καλά η τοπική αγορά χάνει και η πόλη. Οπότε το κλείσιμο των μαγαζιών δεν ωφελεί κανέναν. 2ον υπάρχουν στην τοπική αγορά και πολλοί αξιόλογοι νέοι άνθρωποι, που έχουν ανοίξει τα μαγαζάκια τους, κι είναι και εξυπηρετικότατοι και έχουν και καλές τιμές. Έχουν ξεφύγει από το μοντέλο του βαριεστημένου επαρχιώτη καταστηματάρχη και προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα γίνεται. Απλά θέλει λίγο ψάξιμο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, δεν νομίζω ότι το Η&Μ είναι ο κακός δαίμονας που θα καταπιεί την ντόπια αγορά. Ίσα ίσα που θα βοηθήσει να βγει ο κόσμος έξω από τα σπίτια, έστω και να χαζέψει τις βιτρίνες του. Προσωπικά εγώ θα ψωνίζω ρούχα στον φίλο μου το Μπάμπη, που με καλύπτει και οικονομικά και ποιοτικά. Αλλά μια δυο μπλούζες που έχω σταμπάρει από καιρό (μια με τον 2pac και μια με τον HULK) στα Η&Μ θα πάω να τις πάρω κατευθείαν. Από το H&M της πόλης μου.

Το λέει κι η παροιμία, όλοι οι καλοί χωράνε…

Γ.Κ.