Από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και η ύδρευση της Λευκάδας;

Για τη αναγκαιότητα παρέμβασης στο οδικό δίκτυο Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογησεί κανείς. Η τριτοκοσμική εικόνα του δρόμου, ο μεγάλος φόρτος ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και η παρουσία του αεροδρομίου του Ακτίου καθιστούν απολύτως απαρραίτητο μια μεγάλη παρέμβαση να είχε γίνει… χθες!

Πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο σύνδεσης θα δημοπρατηθεί εντός του 2017. Μάλιστα το έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μέχρις εδώ όλα καλά… Όμως μαζί με το οδικό έργο πρόκειται να κατασκευαστεί και ένα τμήμα του αγωγού ύδρευσης της Λευκάδας μήκους 7,5 χλμ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών κρίνεται απολύτως αναγκαία η ενιαία δημοπράτηση του οδικού έργου και του έργου ύδρευσης, επειδή τα δύο έργα εμπλέκονται, δηλαδή ταυτίζεται η χάραξή του σε μήκος 7,5 χλμ. Και η κρίση του Υπουργείου Υποδομών είναι σωστή, γιατί θα ήταν πέρα από κάθε λογική ένας δρόμος που μόλις κατασκευάστηκε να σκαφτεί για να γίνει και το έργο ύδρευσης. Σημειωτέον ότι ανάλογο πρόβλημα υπήρξε και σε τμήμα του οδικού έργου Πλατυγιάλι – Άγιος Δημήτριος.

Όμως προκύπτει το ερώτημα γιατί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που ούτως ή άλλως στην παρούσα προγραμματική περίοδο οι πόροι είναι μειωμένοι, να χρηματοδοτηθεί η ύδρευση της Λευκάδας; Το οδικό έργο Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος εκτιμάται σε προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, όμως η ενιαία δημοπράτηση με το έργο ύδρευσης ανεβάζει το λογαριασμό στα 50 εκατ. ευρώ, αφού η εκτίμηση είναι πως τα 7,5χλμ του αγωγού ύδρευσης για τη Λευκάδας θα απαιτήσουν άλλα 7 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα λείψει από τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος… Σημειωτέον πως αυτά τα 7,5χλμ του αγωγού ύδρευσης αποτελούν ένα μικρό τμήμα του αγωγού σχεδόν 90χλμ που θα φέρει στη Λευκάδα νερό από τις πηγές Αγίου Γεωργίου στη Φιλιππιάδας Πρέβεζας, έργο που υπολογίζεται σε 127 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά δεν έχει κανείς αντίρρηση να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Λευκάδας. Όμως η δεύσμευση πόρων για το έργο αυτό από το ΕΣΠΑ μιας άλλης Περιφέρειας εγείρει ερωτηματικά. Πόσω μάλλον όταν από την απάντηση που έδωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την οποία παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δεσμεύσει 60 εκατ. ευρώ από τα 75 εκατ. των διαθέσιμων (σε δύο προσκλήσεις) πόρων για τα οδικά έργα “Κατασκευή – Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας” και “Βελτίωση Ε.Ο Αγρινίου – Καρπενησίου (κατά τμήματα) Τμήμα Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης”. Και εδώ είναι που προκύπτει πιο εμφατικό το ερώτημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά την ανάληψη από μέρους της της χρηματοδότησης του έργου Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης (αφορά τα πρώτα 7χλμ από το Αγρίνιο), το οποίο στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν το τομεακό ΕΣΠΑ του Υπ. Υποδομών, τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει και την ύδρευση της Λευκάδας (έστω μέρους της); Και αν καλώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ελαφρώνει το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σκοπεύει μήπως να διεκδικήσει κάποιο αντιστάθμισμα από το Υπουργείο Υποδομών σε επίπεδο πόρων;