Ηξεις αφήξεις από το Βερολίνο για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

Χωρίς να επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει απάντησε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτημα του Capital.gr σχετικά με δημοσίευμα που έφερε την Άνγκελα Μέρκελ να δίνει διαβεβαιώσεις στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι όσον αφορά τις προθέσεις της για νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος.

Το ερώτημα αφορούσε το εάν πράγματι στη συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι συζητήθηκε το θέμα των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης στο ελληνικό χρέος και αν η Γερμανίδα καγκελάριος -όπως ανέφερε πρωινό δημοσίευμα της “Καθημερινής”- έχει την πρόθεση να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου. Ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία εκπροσωπείται στο Eurogroup από τον Β. Σόιμπλε, “απαντώντας” έτσι στις πληροφορίες για πρόθεση της καγκελάριου να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού της.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε στο Capital.gr ότι:
“Η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη: Συνεργάζεται για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής με την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας, τα αποτελέσματα των οποίων ‘τροφοδοτούνται’ στη συνέχεια στο Eurogroup το οποίο εκπροσωπεί για τη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, συναντάται με την καγκελάριο σε συχνά διαστήματα για μια γενική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επίκαιρα θέματα της ζώνης του ευρώ, με την τελευταία τους συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου του 2017”.

Όπως είναι φανερό από το κείμενο της απάντησης, ο Γερμανός εκπρόσωπος δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει τις αναφορές για απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Παράγοντες της Κομισιόν από τους οποίους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη απάντηση επισήμαναν ακριβώς το γεγονός ότι το κείμενο δεν περιλαμβάνει ούτε διάψευση ούτε επιβεβαίωση.

πηγή : capital.gr