Ψάχνουν σωσίβιο στα αντίμετρα που αρνούνται οι πιστωτές

Οι συναντήσεις στο Χίλτον – προς το παρόν τουλάχιστον- καθόλου δεν διευκολύνουν τον κυβερνητικό βίο. Το Μαξίμου προσδοκά μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μεν αλλά με “αντίμετρα” που να μπορούν να καταστήσουν το πακέτο των μέτρων πολιτικά “ανεκτό” για να περάσει χωρίς ασύμμετρες απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο πεδίο αυτό, η Κυβέρνηση “ατύχησε”. Η βιάση με την οποία προανήγγειλε το μείγμα του αντίδωρου που θα της προσφερθεί με αντάλλαγμα τη μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις, ( μιλώντας για μείωση σε ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης, ΕΝΦΙΑ κλπ) ήδη από το βράδυ του Eurogroup, την παγίδευσε. Και τούτο, γιατί οι πληροφορίες που βγαίνουν από τα σαλόνια του Χίλτον φέρουν τους πιστωτές (και βασικώς το ΔΝΤ) να μη συναινούν στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και να αποδέχεται μόνον τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό νέο για την Ηρώδου Αττικού, καθώς της έχει διαμηνυθεί τόσο από το κόμμα γενικώς όσο από μεμονωμένους βουλευτές ειδικώς, ότι καθοριστικός παράγοντας για την ομαλή υπερψήφιση των μέτρων είναι το στίγμα που θα δοθεί μέσω των αντίμετρων για την ανακούφιση των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων. Όπερ, σημαίνει, πρόβλημα στη φάση αυτή για την Κυβέρνηση, η οποία – όπως δηλώνει τουλάχιστον- επιθυμεί ένα γρήγορο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Το ορόσημο της 20ης Μαρτίου
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες, υποδεχόμενος τον μαλτέζο ομόλογό του στο Μαξίμου, οριοθέτησε εκ νέου χρονικά – έστω και με επιφυλάξεις- την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο Staff Level Agreement, τοποθετώντας τη στις 20 Μαρτίου.
“Είναι απολύτως εφικτή η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου”, είπε κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τζότζεφ Μουσκάτ, προσθέτοντας μάλιστα πως εφικτή είναι και η συνολική επίτευξη συμφωνίας, που θα συμπεριλαμβάνει δηλαδή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος… τρεις μέρες μετά, ήτοι στις 23. Η ένταξη της χώρας στο QE, εξακολουθεί από το Μαξίμου να θεωρείται όχι απλώς ευκταία αλλά αναγκαία προκειμένου να αμπαλαριστεί επαρκώς ωραία η συμφωνία για “τσεκούρι” σε συντάξεις και αφορολόγητο την επόμενη διετία. Όλα τούτα προφανώς, υπάγονται στο θετικό σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση αυτή τη φορά να τρέχει σε …κατοστάρι και να κόβει “εγκαίρως” το νήμα των διαβουλεύσεων.

Υπάρχουν ωστόσο και οι πιο “ρεαλιστές” , οι οποίοι ουδόλως αποκλείουν να μετατραπεί και ο νέος αυτός γύρος Κυβέρνησης- Θεσμών σε “αγώνα αντοχής”. Ήτοι, να χαθεί και ο Μάρτιος και όλα να λήξουν ( αβέβαιον το πώς) εντός του Απριλίου μεν με τη χώρα ωστόσο να προλαβαίνει την ένταξή της στο QE στο τέλος του επόμενου μηνός. Τρίτο , έσχατο και απευκταίο σενάριο, είναι να εξακολουθήσουν τα “σούρταφέρτα” των τεχνικών κλιμακίων για πολλές ακόμη εβδομάδες, με την εκκρεμότητα να παρατείνεται έως το καλοκαίρι. Στην εξαιρετικά προβληματική αυτή περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη με γνώση όσων διακυβεύονται στη διαπραγμάτευση, επιμένουν πως η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητική, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την εκκρεμότητα να παρατείνεται.

πηγή : capital.gr