Σε νέες “περιπέτειες” η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου

Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου

-Ακυρώθηκε η απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου για την ανάδειξη μειοδότη
Πιο επίκαιρο το «καμπανάκι» από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ
-Συνεχίζεται ο νομικός πόλεμος των διαγωνιζόμενων ακόμη και με προσφυγές στο ΣτΕ που αποσύρονται
Παρατείνεται το σήριαλ του μεγάλου έργου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού του δήμου Αγρινίου προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από το 2011, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί οριστικά ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Αν στα τέλη του 2016, μετά από αλλεπάλληλες ενστάσεις και προσφυγές των διαγωνιζόμενων εταιρείων που επέφεραν μεγάλες καθυστερήσεις, η απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου ανάδειξης προσωρινού μειοδότη του έργου φάνταζε πως θα δώσει τέλος στο σήριαλ, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει την εν λόγω απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου, ήρθε εκ νέου να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η νέα καθυστέρηση πάντως στην κατάληξη του διαγωνισμού προβληματίζει ιδιαίτερα από την στιγμή εδώ και καιρό -όπως αποκάλυψε το ΑγρίνιοCulture.gr- έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (τομεακό ΕΣΠΑ των Υπ. Υποδομών και Περιβάλλοντος) έχει χτυπήσει “καμπανάκι” κινδύνου σημειώνοντας πως «έχει παρέλθει χρήσιμος χρόνος για την υλοποίηση του έργου, η περίπτωση επαναδημοπράτησής του θα δημιουργούσε μείζονα προβλήματα για τη Δημόσια Υγεία της μείζονος περιοχής της πόλης του Αγρινίου». Εννοώντας φυσικά ότι στη τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αποχευτικά δίκτυα του Αγγελοκάστρου, του πρώην δήμου Θεστιέων, της Μακρυνείας και της Λεπενούς, ενώ η υφιστάμενη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μόνο τα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου…

Πλέον μετά την ακύρωση από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -λόγω πλημμελούς αιτιολογίας όπως αναφέρεται- της απόφασης ΔΕΥΑ με την οποία αποκλείστηκε η εταιρεία «ΜΤ Α.Τ.Ε.» από την συνέχεια του διαγωνισμού και ανακυρήχθηκε προσωρινός μειοδότης η Κ/Ξ «Ν. Νικολόπουλος Α.Τ.Ε. –Μεσόγειος Α.Ε.», ο διαγωνισμός βρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο. Η ΔΕΥΑ Αγρινίου σύμφωνα με πληφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr αναμένει τις συμβουλές των νομικών της για να προχωρήσει στις επόμενες αποφάσεις της. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά της ακυρωτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 ο προσωρινός μειοδότης του η Κ/Ξ «Ν. Νικολόπουλος Α.Τ.Ε.–Μεσόγειος Α.Ε.», ωστόσο η προσφυγή απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη και απαράδεκτη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου από την πλευρά του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλιο Ν. Καζαντζή, η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν προέβη σε κάποια προσφυγή κατά των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απλώς παραστάθηκε δια του νομικού της εκπροσώπου –όπως προκύπτει και από το σχετικό πρακτικό– στη συζήτηση της προσφυγής του προσωρινού μειοδότη στην Επιτροπή του άρθρου 152, για να υποστηρίζει τις ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή του Διαγωνισμού και το ΔΣ της Επιχείρησης. Πλέον για τις συμμετέχουσες εταιρείες στο διαγωνισμό της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού τα μόνα ένδικα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η προσφυγή στα δικαστήρια (ΣτΕ ή Διοικητικό Εφετείο). Πράγμα που δεν αποκλείεται να συμβεί, αφού όπως πληφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, στον “πόλεμο” που διεξάγεται μεταξύ των διαγωνιζόμενων εταιρειών υπήρξε ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία όμως αποσύρθηκε…

Το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων ήταν αναμενόμενο για ένα έργο με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως έχει αναφέρει το ΑγρίνιοCulture.gr το πρόβλημα και η μακρά καθυστέρηση έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο δημοπρατείται με το σύστημα «μελέτη – κατασκευή», κάτι που σημαίνει ότι μετά από μια τεχνική προμελέτη που έκανε η ΔΕΥΑ Αγρινίου, οι υποψήφιοι ανάδοχοι υποβάλλουν τις προτάσεις τους τόσο για την μελέτη όσο και για την κατασκευή του έργου. Σημειωτέον πως εδώ και χρόνια οι εργοληπτικές ενώσεις έχουν χαρακτηρίσει το σύστημα «μελέτη – κατασκευή» ως πηγή κατευθυνόμενων και διαπλεκόμενων έργων… Σε κάθε περίπτωση, επειδή στο παρελθόν έχουμε δει κακοσχεδιασμένα έργα από άποψη μελετών ή νομικής προετοιμασίας, θα πρέπει οι εμπλεκομένοι (ΔΕΥΑ Αγρινίου και ΕΥΔ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ) να βιαστούν και να λήξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτή η υπόθεση. Διαφορετικά θα χρειαστούμε στο δήμο Αγρινίου και τρίτη(!) προγραμματική περίοδο για να ολοκληρωθούν τα έργα που αφορούν τις αποχετεύσεις και το περιβάλλον.

Δ.Π