“Πρωταθλητής” ο δήμος Αγρινίου με 1,5 εκατ. ευρώ εκτυπωτικά!

To ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ προσεγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιoCulture.gr τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή Αγρινίου σχετικά με τις δαπάνες του δήμου Αγρινίου και των νομικών του προσώπων σε εκτυπωτικά και δημοσιεύσεις-διαφημίσεις σε ΜΜΕ την περιόδο από το 2002 μέχρι το 2016.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δόθηκαν ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα που καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη “Ανυπότακτο Αγρίνιο”. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στοιχεία δαπανών σχετικά με τυπογραφικές εργασίες, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσό που αφορά δαπάνες σε ΜΜΕ. Επίσης όπως επισημάνθηκε στο ΑγρίνιοCulture.gr από δημοτικούς συμβούλους που έλαβαν αναλυτική γνώση των στοιχείων υπάρχει μια χρονική ανομοιγένεια στα στοιχεία που κατατέθηκαν. Για παράδειγμα τα στοιχεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου αφορούν (άγνωστο γιατί) την περιόδο όχι από το 2002, αλλά από το 2006 και μετά, ενώ τα στοιχεία της “Τριχωνίδα Α.Ε.” αφορούν την περίοδο από το 2004 και μετά. Με δύο λόγια, αυτό σημαίνει πως από το 2002 για το Δήμο Αγρινίου και τα νομικά πρόσωπα μιλάμε για ένα ποσό που σίγουρα ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ!

123.000 ευρώ μέσα σε μία χρονιά από το Πνευματικό Κέντρο!
Οι δαπάνες του δήμου Αγρινίου σε εκτυπωτικές εργασίες, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φτάνουν τις 207.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 190.000 ευρώ αφορούν τις περιόδους των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την παρούσα δημοτική θητεία. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το γιατί η απάντηση που δόθηκε προφορικά στο δημοτικό συμβούλιο περιορίστηκε σε αυτούς τους αριθμούς και δεν συμπεριέλαβε τα ποσά αφορούν τα νομικά πρόσωπα. Ίσως γιατί εκεί είναι που πραγματικά υπάρχει ψωμί… Πρωταθλήτρια στις εκτυπωτικές δαπάνες είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου (Πνευματικό Κέντρο στην εποχή του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου), η οποία έχει δαπανήσει από το 2003 μέχρι σήμερα το δυσθεώρητο ποσό των 570.000 ευρώ! Από το ποσό αυτό οι 548.000 ευρώ αφορούν τις περιόδους των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αγρινίου μέχρι και το 2011 δαπανούσε κατά μέσο όρο περί τις 60.000 ευρώ μόνο για εκτυπωτικά. Δημοτικοί συμβούλοι που έλαβαν αναλυτική γνώση των στοιχείων μετέφεραν στο ΑγρίνιοCulture.gr πως έμειναν ανοιχτό το στόμα, όταν είδαν πως μόνο μέσα σε μία χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αγρινίου είχε δαπανήσει 123.000 ευρώ αποκλειστικά για εκτυπωτικές εργασίες!!!

Παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ με 30.000 ευρώ μόνο για τα εκτυπωτικά!
Αν και μικρότερα από αυτά της ΚΕΔΑ, τα ποσά στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του δήμου Αγρινίου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ο λογαριασμός στη ΔΕΥΑ Αγρινίου φτάνει τις 311.000 ευρώ από τις οποίες οι 254.000 αφορούν αποκλειστικά εκτυπωτικές εργασίες και από αυτές οι 220.000€ αφορούν προηγούμενες δημοτικές περιόδους. Στις 233.000 ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες της “Τριχωνίδα Α.Ε.”, εκ των οποίων οι 200.00 ευρώ αφορούν την περίοδο από 2004 μέχρι το 2014. Στην αναπτυξιακή εταιρεία η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική και η πλειοψηφία των δαπανών της δεν αφορά εκτυπωτικές εργασίες, αλλά διαφημίσεις και δημοσιεύσεις στον Τύπο. Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου μπορεί να έρχεται τελευταίο και εμφανίζει εκτυπωτικές δαπάνες περί τις 190.000 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε όμως τα στοιχεία του αφορούν τέσσερα χρόνια λιγότερα, από την περίοδο από το 2006 και μετά. Από τις δαπάνες αυτές οι 182.000 ευρώ αφορούν προηγούμενες δημοτικές περιόδους. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρήγαγε μεγάλους εκτυπωτικούς τζίρους, μεγαλύτερους και από το πολιτιστικό του αποτύπωμα. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς ότι υπήρξε παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ που ανάλωσε 30.000 ευρώ μόνο για τα εκτυπωτικά…;

Όλοι αυτοί οι αριθμοί, που ήρθαν σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr, γεννούν ένα τουλάχιστον βασικό ερώτημα. Και θα το μεταφέρουμε όπως ακριβώς σχολίασε στο ΑγρίνιοCulture.gr δημοτικός σύμβουλος το όλο θέμα. Ήταν απαρραίτητες τόσες δαπάνες; Ήταν απαραίτητο το Πνευματικό Κέντρο να δαπανά επί σειρά ετών κατά μέσο όρο 60.000 ευρώ κάθε χρόνο μόνο για εκτυπωτικά; Η οικονομική κρίση απέδειξε ότι από το 2012 και μετά η ΚΕΔΑ μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά έχοντας αντίστοιχες δαπάνες κάθε χρόνο μόνο 15.000 έως 20.000 ευρώ το πολύ. Το γιατί γίνονταν δαπάνες πέραν των απαραίτητων είναι φυσικά στην κρίση του καθενός…