Η «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» παρεμβαίνει για τη συνάντηση του κ. Γαλούνη με τους Προέδρους της Δ.Κ. και των Τ.Κ.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ

Όλα τα ´χει η Μαριορή ο φερετζές της λείπει. Φράση που αποδίδεται στον Κωλέττη, για τη Μαριορή – Ζαφειρίτσα χήρα Μαυρολέοντος, όταν αυτή κάλυψε το πρόσωπο της με ένα αραχνοΰφαντο μαύρο βέλο.
Έτσι κι ο Δήμαρχος, του οποίου ο τρίτος χρόνος της θητείας του, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα είχε γίνει ανέκδοτο, κάλεσε τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα των χωριών και εκεί γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.
Ένας Δήμος που ενώ τρέχει ο τρίτος μήνας του ´17 δεν έχει προϋπολογισμό, έχει έλλειμμα της τάξης του 1.300.000 €, αδυνατεί να πάρει δάνειο και επιπλέον κινδυνεύει να τεθεί υπό επιτήρηση, αυτό που χρειαζόταν ήταν η συνάντηση του Δημάρχου με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του Δημάρχου να μοιραστεί τις ευθύνες της ανυπαρξίας έργου στα χωριά με τους τοπικούς Προέδρους και συμβούλια, την ανάγκη να αλλάξει την ατζέντα και με ευτελείς αντιπερισπασμούς να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, αλλά ότι θα επέλεγε τη συνάντηση του με τους Προέδρους των κοινοτήτων για να πετύχει κάτι τέτοιο, δείχνει ξεκάθαρα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Τρία χρόνια θητείας του συνδυασμού Δυνατό Ξηρόμερο και η αδιαφορία τους για τα χωριά έχει αγγίξει τα όρια της περιφρόνησης. Η πάγια προκαταβολή που πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλεται (βλέπε εδώ) στους Προέδρους των κοινοτήτων για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων μετά από τρία χρόνια δεν έχει καταβληθεί, απεναντίας είδαμε την προσπάθεια Αντιδημάρχων να δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποταγμένων Προέδρων, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβληθούν σε επαίτες για να εξυπηρετήσουν στοιχειωδώς τις καθημερινές ανάγκες του χωριού τους, οι δε Πρόεδροι των κοινοτήτων που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του κ. Γαλούνη, επειδή θεωρούνται δικοί τους, περιμένουν στην ουρά.
Μ´ αυτά και μ´ αυτά τα χωριά έχουν ερημώσει, τα τοπικά συμβούλια έχουν απαξιωθεί και έρχεται η “πρωτοβουλία” του Δημάρχου να δώσει λύσεις και ποιες είναι αυτές, θα βάλει πάγια αποζημίωση 1.000 €, θα αλλάξει το είδος των λαμπτήρων για οικονομία και θα κάνει λαϊκές συνελεύσεις. Αυτό είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού που διοικεί το Δήμο Ξηρομέρου για την ανάταξη της άθλιας κατάστασης που βρίσκονται τα περισσότερα χωριά.
Εμείς λέμε ότι όλα αυτά είναι αέρας κοπανιστός. Εκείνο που ψάχνει ο Δήμαρχος στο αδιέξοδο που βρίσκεται είναι αφ´ ενός για συνενόχους, αφ´ ετέρου να τη βγάλει όσο πιο οικονομικά μπορεί, όσο συνεχίζεται η εμπλοκή με τον προϋπολογισμό (μετά είναι σίγουρο ότι θα ξεσαλώσει) και προσπαθεί στην απελπισία του να βάλει σ´ αυτό το παιχνίδι τα τοπικά συμβούλια, στα οποία χωρίς να τα ενισχύσει, θα τα κάνει συνυπεύθυνα για την συνολική κατάντια του Δήμου Ξηρομέρου.
Η κατάσταση του Δήμου Ξηρομέρου είναι δύσκολη με υπαιτιότητα όλου του συνδυασμού που διοικεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αναστρέψιμη, αρκεί να επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα, έννοιες που μόνο αλλεργία προκαλούν στους διοικούντες, γιατί έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται όλα αυτά τα χρόνια.
Οι άνθρωποι είναι της λογικής ότι όλα γίνονται, όλα επιτρέπονται! Καιρός να μάθουν κι αλλιώς κι αν δυσκολεύονται ας προσφέρουν επιτέλους και μια υπηρεσία στην περιοχή με την παραίτησή τους.