Δυτική Ελλάδα : «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας»

Παρακολούθηση της ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων σωμάτων και συστημάτων
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνει βάρος στην ορθή διαχείριση του νερού, καθώς πρόκειται για έναν πόρο, ο οποίος δεν θεωρείται δεδομένος, τόσο ως προς την ποσότητα, όσο και προς την ποιότητα.
Η μέχρι τώρα ανάπτυξη στη χώρα μας έγινε πολλές φορές ανισομερώς εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων στους υδατικούς πόρους με επιπτώσεις, ποιοτικά και ποσοτικά, στους υδατικούς πόρους.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η παράμετρος της διαχείρισης σήμερα λαμβάνει μια σημαντική διάσταση και απαιτεί ορθολογικό σχεδιασμό και πιστή υλοποίηση, ώστε η υδατική πολιτική τοπικά, αλλά και σε εθνικό επίπεδο να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη.
Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης «η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για αυτό τον τόσο σημαντικό πόρο του οικοσυστήματός μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στo πλαίσιο εφαρμογής των Συμπληρωματικών Μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στα επιμέρους διαχειριστικά σχέδια των Λεκανών Απορροής Ποταμών για την χωρική έκταση της Περιφέρειας, υλοποιεί δράσεις παρακολούθησης της ποιότητας συγκεκριμένων επιφανειακών υδάτινων σωμάτων και υπόγειων υδατικών συστημάτων».
Τα ετήσια αποτελέσματα των δράσεων, όπως και άλλες πληροφορίες, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» που ήδη βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας για την ενημέρωση των πολιτών:
Ιστοσελίδα ΠΔΕ (www.pde.gov.gr) => Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας (http://www.pde.gov.gr/gr/component/k2/itemlist/category/122.html) => Δείτε τον πληροφοριακό χάρτη της ΠΔΕ (https://www.qgiscloud.com/stpapaz/PDEmap) => Πατήστε επάνω σε όποια πληροφορία χρειάζεστε.