Η απειλή της Ελλάδας: Συμφωνία αλλιώς δεν υπογράφουμε τη διακήρυξη για την Ευρώπη

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζεται η απειλή της ελληνικής πλευράς να μην υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προς το παρόν να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την Καθημερινή, ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε

Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι μια κίνηση της Αθήνας να πιέσει την τρόικα να σταματήσει να εγείρει υπερβολικές, κι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, απαιτήσεις για τα εργασιακά.