Διοικητής και Οργανισμός προβληματίζουν τους εργαζομένους [HDvideo]

Οι μετακινήσεις προσωπικού και το ζήτημα της αλλαγής των οργανισμών των νοσοκομείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου παρουσία κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αποτελούμενου από τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Παντέλη και Τάσο Αντωνόπουλο, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Βασίλη Μιχαλόπουλο και Γιώργο Φλούδα. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών στο διοικητή του νοσοκομείου Δ. Μιχάλη, με αφορμή τις μετακινήσεις προσωπικού που εν πολλοίς χαρακτηρίζονται άστοχες και άδικες από την πλευρά των συνδικαλιστών που μιλούν για αλλαζονικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης από πλευράς διοικητή.

“Το νοσοκομείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός”
Οι εργαζόμενοι -όπως εξήγησαν και στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν- ουσιαστικά προσάπτουν στον Δ. Μιχάλη την έλλειψη συνεργασίας και συνεννοήσης μετά θεσμικά όργανα των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Οι άστοχες μετακινήσεις προσωπικού, όπως η αλλαγή προϊσταμένης του Οικονομικού Τμήματος και η αλλαγή στη Διευθύνουσα Υπηρεσία, έχουν φέρει αναστάτωση στους εργαζομένους, εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Β. Παπασπύρου. “Δώσαμε μια διορία από την προηγούμενη συνέλευσή μας να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και σήμερα επανερχόμαστε” ανέφερε ο Β. Παπασπύρου και διευκρίνισε ότι το Σωματείο δεν διαφωνεί με τις μετακινήσεις και το rotation, αλλά αυτό -τόνισε- θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα. Ιδαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ για τις ενέργειες του διοικητή Δ. Μιχάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Τάσος Αντωνόπουλος κάλεσε επί της ουσίας την ηγεσία του Υπ. Υγείας να «τραβήξει το αυτί» του διοικητή του νοσοκομείου. «Υπάρχει μια διοίκηση που δεν σέβεται θεσμικά τους λειτουργούς της Υγείας μέσα στο νοσοκομείο, συμπεριφέρεται αλλαζονικά και με έναν τρόπο σαν να είναι το νοσοκομείο δικό του μαγαζί. Εάν αυτόν τον τρόπο, τον υιοθετεί η Αριστοτέλους 17, επειδή λένε πως είναι θιασώτες τουλάχιστον της δημοκρατίας -αφήστε της Αριστεράς- εδώ και τώρα να πάρουν θέση και αυτοί, διαφορετικά καλύπτουν τη διοίκηση για να κάνει αυτά τα πράγματα εδώ» ανέφερε σε οξύ τόνο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Και πρόσθεσε μάλιστα πως “το νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ταγμένος στην υπηρεσία των πολιτών στη δύσκολη στιγμή της ζωής τους, δεν είναι τσιφλίκι κανενός”.

Έντονος προβληματισμός για το τι θα φέρει ο νέος οργανισμός
Το άλλο θέμα που απασχολεί τους εργαζομένους είναι η διαβούλευση που γίνεται για την αλλαγή των οργανισμών των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει ακόμη τον οργανισμό από την εποχή του παλιού κτιρίου και πολλές προσωποπαγείς θέσεις με αποτέλεσμα πλασματικά να μην εμφανίζονται στα χαρτιά οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Επιπλέον είναι ακόμη άγνωστο σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το Υπουργείο, αν δηλαδή θα προχωρήσει η ενοποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων Αγρινίου – Μεσολογγίου, αν θα παραμείνουν διασυνδεόμενα ή αν θα αποσυνδεθούν όπως προτείνει το ΔΣ του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Β. Παπασπύρου τόνισε ότι ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματική εικόνα του νοσοκομείου και έφερε ως παράδειγμα ότι εξαιτίας του οργανισμού δεν μπόρεσε να πάρει εργαζομένους από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Ενώ πρόσθεσε πως οι συντελεστές που προτείνονται θα δημιουργήσουν προβλήματα σε υπηρεσίες, όπως η διοικητική και τεχνική υπηρεσία, αλλαγές που εκτίμησε ότι γίνονται στην κατεύθυνση της εξοικονόμισης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Π. Παντέλης πήγε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα μιλώντας για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που ανοίγει από την πίσω πόρτα. Ακόμη τόνισε ότι η ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί τις ποσοστώσεις που προτείνονται και να μην γίνεται αναπλήρωση όσων συνταδιοδοτούνται μέσα από τους οργανισμούς. Αναφορικά με τις πιθανές ενοποιήσεις νοσοκομείων τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ τάχθηκαν κατά αυτού του ενδεχόμενου και επανέλαβαν πως αίτημα για την ΠΟΕΔΗΝ παραμένει τα νοσοκομεία τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία  να αποσυνδεθούν. Τονίστηκε μάλιστα από τον Π. Παντέλη ότι η ΠΟΕΔΗΝ θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση αν συνεχιστούν οι αθρόες μετακινήσεις από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο που οδηγούν στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Τάσος Αντωνόπουλος εκτίμησε πως η δυσλειτουργία μεταξύ διοικητή και θεσμικών οργάνων είναι εκ του πονηρού, εξηγώντας πως ο διοικητής με τις ενέργειές του φαλκιδεύει το διάλογο “γιατί ο οργανισμός ενός νοσοκομείο δεν είναι θέμα ενός ανδρός αρχή, αλλά ένα ζήτημα όλης της κοινωνίας. Υπάρχουν και φορείς… σύλλογοι νεφροπαθών, μεσογειακής αναιμίας, καρκινοπαθών, αυτούς δεν θα τους ρωτήσουμε; Θα κλειστεί ο διοικητής του νοσοκομείου στο “κλουβί” του και θα στείλει προτάσεις;” ανέφερε χαρακτηριστικά.