Διαξιφισμοί για το παρόν, ανησυχία για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ

Οι διαξιφισμοί για το παρόν και η ανησυχία για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στιγμάτισαν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου της προγραμματικής σύμβασης των: Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Αγρινίου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Αφορμή για τους διαξιφισμούς για την τωρινή πορεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στάθηκε το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε αξιολόγηση των ΔΗΠΕΘΕ επικαλούμενο αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών. Βάση αυτής της αξιολόγησης η χρηματοδότηση των ΔΗΠΕΘΕ για το 2017 δεν θα είναι ισομερής, όπως το 2016 που τα ΔΗΠΕΘΕ πήραν το καθένα από 46.500 ευρώ. Τα πρώτα ΔΗΠΕΘΕ στην κατάταξη του Υπ. Πολιτισμού φέτος θα πάρουν πάρουν επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία των ΔΗΠΕΘΕ που θα λάβουν επιχορήγηση 46.500 ευρώ. Ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός τόνισε ότι έπρεπε να υπάρξει διαμαρτυρία του δήμου Αγρινίου για την υποχρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ και για την κατάταξή του στα ΔΗΠΕΘΕ “δεύτερης ταχύτητας”, πράγμα που εκτίμησε ότι μπορεί στο μέλλον να σημάνει την συγχώνευσή του με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κατατάσσεται στα “πρώτης ταχύτητας”. Ωστόσο έψεξε το δήμαρχο Αγρινίου για την πορεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως αν πράγματι έγινε αντικειμενική αξιολόγηση από το Υπ. Πολιτισμού, τότε υπάρχει πρόβλημα και υπεύθυνος για την πιθανή κατάργηση του ΔΗΠΕΘΕ θα είναι ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό λέγοντας πως επί των ημερών του η επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ μείωθηκε στο ποσό των 46.500 ευρώ χωρίς να υπάρξει διαμαρτυρία από το δήμο Αγρινίου, όταν μάλιστα η επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ από το ΥΠΠΟ έφτανε τις 150.000 ευρώ. “Το πως ήταν και το πως είναι τώρα το ΔΗΠΕΘΕ το αφήνω να το κρίνουν οι πολίτες” είπε στη συνέχεια ο Γ. Παπαναστασίου και τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ κάνει βήματα και φέτος το καλοκαίρι θα κάνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση από το Υπ. Πολιτισμού δεν έγινε αξιοκρατικά λέγοντας ότι επικράτησαν άλλες λογικές. Κατέληξε λέγοντας με νόημα πως στα χρόνια των “παχιών αγελάδων” στις επιχορηγήσεις το ΔΗΠΕΘΕ δεν έκανε κάποιο Φεστιβάλ, όπως κάνουν άλλα ΔΗΠΕΘΕ π.χ το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχολιάστηκε ο διαξιφισμός μεταξύ νυν και πρώην κατάστασης στο ΔΗΠΕΘΕ και κυρίως εκφράστηκε η ανησυχία για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του. Ο Πελοπίδας Αντωνάκος από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκτίμησε πως για την υποχρηματοδότηση δεν υπήρξε ανάλογη κουβέντα, όσο για τη σύγκριση μεταξύ νυν και πρώην. Εκτίμησε επίσης σχετικά με το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ ότι ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο, που στην κατάταξη των ΔΗΠΕΘΕ από το ΥΠΠΟ δεν υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ της ίδιας περιφέρειας στην ίδια κατηγορία. Σε ανόλογο τόνο και ο Στέλιος Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” υπερθεμάτισε στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης, αλλά και στο γεγονός ότι επί σειρά ετών οι βασικοί όροι των προγραμματικών συμβάσεων για τη επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ δεν τηρήθηκαν από τη πλευρά του ΔΗΠΕΘΕ.