Χιλιάδες προσκυνητές στο Μεσολόγγι από όλη την Ελλάδα για τα 191 χρόνια από την Έξοδο [pics]

«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι»
Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου, η τελετή μνήμης και τιμής για τα 191 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Ξεκινώντας από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, η πομπή που συνόδευσε την Εικόνα της Εξόδου κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο.
«…Λέγεται πως την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Κι εδώ ,σ’ αυτή την ιερή γη γράφηκαν πολλές σελίδες. Μικρές και μεγαλύτερες. Στο Ντολμά, το Βασιλάδι, την Κλείσοβα. Μέσα στα τείχη της πόλης. Κι όχι μόνο από τους κορυφαίους της Φρουράς, αλλά και από τους απλούς πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες. Όλοι τους με το σπαθί στο χέρι να υπερασπίσουν την Τιμή και να κάνουν το Χρέος απέναντι στους εαυτούς τους και την πατρίδα…». Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα και τη σημασία της Εξόδου των Ελεύθερων πολιορκημένων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των λαών του κόσμου.

Η έννοια των συμβόλων, η ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές των Ελλήνων σημείωσε ο Νίκος Καραπάνος, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως χρέος όλων είναι «…Να φυλάγουμε την Ελλάδα, να φυλάγουμε το Μεσολόγγι μέσα μας. Να μην ξεχνούμε από πού ξεκινήσαμε και πόσο κόστισε σε ανθρώπινη απώλεια αυτό το ξεκίνημα. Κι όταν οι δυνάμεις μας μοιάζουν να μας εγκαταλείπουν, να στρέφουμε το βλέμμα στα σύμβολά μας. Δεν είναι άψυχα υλικά παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Βρίσκονται εκεί να μας θυμίζουν πως ετούτος ο λαός γεννήθηκε από τις στάχτες του πολλές φορές. Δίδαξε στον κόσμο όλο πως γίνεται πράξη το αδύνατο. Στάθηκε ολόρθος στις ντάπιες του Μεσολογγιού κρεμώντας μ’ αυταπάρνηση τα κλειδιά της πόλης».

Η τελετή του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ προηγήθηκε η απαγγελία αποσπασμάτων από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», και η ανάγνωση της Απόφασης της Εξόδου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στον χώρο του Κήπου των Ηρώων έγινε επίσης η βράβευση των νικητών του Δρόμου Θυσίας.Tην Κυριακή 9 Απριλίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου αναμένεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου.

View post on imgur.com