Περιορισμένη η διαβούλευση για το Πάρκο

Ολοκληρώθηκε χθες η διαβούλευση για την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου που διενεργεί ο δήμος Αγρινίου το τελευταίο διάστημα μετά την παρουσίαση της αρχικής πρότασης από τους μελετητές στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

πάρκοΘα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος της διαβούλευσης, 22 μέρες από την παρουσίαση της μελέτης, είναι μάλλον αρκετά περιορισμένος, με δεδομένο ότι μεσολάβησαν οι εορτές του Πάσχα. Από την άλλη η διαβούλευση γίνεται χωρίς να δημοσιοποιούνται -μέχρι στιγμής- οι προτάσεις που κατατίθονται και έτσι δεν μπορεί να “ανοίξει” όσο θα περιμένε κανείς η συζήτηση για το πάρκο και να γίνει η απαρραίτητη ζύμωση απόψεων. Μια πάντως ολιγοήμερη παράταση της διαβούλευσης και η δημοσιοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής θα αναζωπύρωνε το ενδιαφέρον και τη δημόσια συζήτηση για το θέμα που φαίνεται ότι σταδιακά ατόνισε μετά την παρουσίαση της αρχικής πρότασης, που προκάλεσε σε γενικές γραμμές θετικές εντυπώσεις.

Βεβαίως η διαβούλευση δεν μπορεί να είναι αέναη, μιας και φαίνεται να υπάρχει μια σχετική πίεση χρόνου, ώστε η μελέτη να οριστικοποιηθεί για να δημοπρατηθεί το έργο πιθανόν προς τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά με δεδομένο πως μεσολαβούσαν και οι εορτές του Πάσχα θα μπορούσε να υπάρξει μια ολιγοήμερη παράταση. Ιδίως από τη στιγμή που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί καμία πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση του Πάρκου (σ.σ. στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο Περιφέρειαρχης δήλωνε πως “από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων”, όμως μέχρι σήμερα έτερον ουδέν).

Ο περιορισμένος χρόνος της διαβούλευσης, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, παρατηρήθηκε και από την αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κατά την ενημερωτική συνάντηση της επιτροπής με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Αγρινίου Δ. Τζιώλη που έγινε την Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr ζητήθηκε ολιγοήμερη παράταση στη διαβούλευση, αλλά και συνάντηση των ανθρώπων του ΤΕΕ με την ομάδα των μελετητών. Μέχρι στιγμής πάντως κανένα από τα δύο δεν κατέστη εφικτό… Έτσι η επιτροπή που συστάθηκε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και αποτελείται από τους Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Καρυδά, Άννα Κωστοπούλου και Αλεξία Κατσακιώρη (αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα χωροταξίας) “περιορίστηκε” στο να κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις και να προτείνει ορισμένες προσθήκες (βιοκλιματική μελέτη, μελέτη πυρασφάλειας, αποτύπωση των κτιριακών κ.α) που πρέπει να γίνουν, ώστε η μελέτη να καταστεί πληρέστερη και να επαναλάβει ουσιαστικά προτάσεις που είχε διατυπώσει κατά την ανάπλαση που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2013.

Πάντως μέχρι στιγμής ο δήμος Αγρινίου δεν έχει περιγράψει τα επόμενα βήματα της διαβούλευσης και της πορείας οριστικοποίησης της μελέτης, κάτι που πιθανόν γίνει σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.