Οι “συμβουλές” των Βρυξελλών θα φέρουν κάποια στιγμή και τα ανάλογα αποτελέσματα

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Ποιος είναι ο νικητής των εκλογών στη Γαλλία; Ο Μακρόν φαίνεται ότι θα εκμεταλλευτεί το μπλοκ που σχηματίζεται για την αποτροπή του ενδεχόμενου να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας η Λεπέν. Ωστόσο δεν είναι διόλου απίθανο η Λεπέν να εκμεταλλευτεί εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν π.χ στη γαλλική δεξιά και αν δεν καταφέρει να εκλεγεί ίσως καταφέρει να πάρει ένα ποσοστό 40% +, πράγμα που θα είναι σίγουρα ανησυχητικό.

Σε επίπεδο συνολικά Ευρώπης κερδισμένος των εκλογών στη Γαλλία είναι ο Σόιμπλε! Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Μακρόν. Ο πιθανότατα σε 15 μέρες νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα παραμείνει στο δόγμα του γαλλογερμανικού άξονα και θα επιδιώξει στην διατηρήσει τη Γαλλία στο πρώτο club της Ευρώπης των ταχυτήτων που οραματίζεται ο Σόιμπλε. Αυτά βεβαίως για την Ελλάδα ίσως να μην είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όμως τα πρόβληματα της Ελλάδας είναι άλλου τύπου, πολύ πιο σοβαρά και δεν θα τα λύσει καμία κάλπη στη βόρεια Ευρώπη.

Το πρόβλημα όμως που αναδύεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει κάθε κάλπης που στήνεται είναι οι εκτός συνόρων “συμβουλές” για τους εκλογείς. Οι “συμβουλές” προς τους Βρετανούς να μην ψηφίσουν Βrexit, oι “συμβουλές” προς τους Γάλλους να μην ψηφίσουν Λεπέν, οι “συμβουλές” κατά τους Βίλντερς στην Ολλανδία. Η “διαφήμιση” του Σόιμπλε στον Μακρόν, η στήριξη του Τσίπρα στον Σούλτς, η παλιότερη υπόδειξη του Σούλτς στον Τσίπρα να μην συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά με το “Ποτάμι”. Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει μια τάση στην ηγεσία της Ε.Ε να μανιπουλάρουν την ψήφο των λαών, να αποφύγουν να εκφραστεί η δυσαρέσκεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αντί να γίνει μια προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα που συνεχώς αναδύονται (από την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα μέχρι το προσφυγικό – μεταναστευτικό) οι “συμβουλές” προς τους λαούς πετυχάνουν πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα. Να “θυματοποιούν” και να “ηρωοποιούν” τους ευρωσκεπτικιστές. Η απάντηση π.χ. στην ανεργία δεν μπορεί να είναι “μην ψηφίσεις Λεπέν” ή τουλάχιστον μόνο αυτό. Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές που θα δημιουργήσουν νέο πλούτο, νέες θέσεις εργασίας.

Ευτυχώς που δεν εκλέχθηκε ο Βίλντερς στην Ολλανδία, ευτυχώς που δεν θα εκλεγεί η Λεπέν στη Γαλλία! Όσο όμως συμπεριφέρονται οι Βρυξέλλες κατ΄αυτό τον τρόπο δεν θα αργήσει η στιγμή που κάποιος ευρωσκεπτικιστής -που δεν θα κάνει κωλοτούμπα όπως ο Τσίπρας- θα εκλεγεί και θα επιχειρήσει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.