Περιμετρική Μακρυνείας : Ένας δρόμος με χάραξη “κατ΄ανάγκην” [HDvideo + pics]

Είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα οδικού έργου στην Ελλάδα που καταστευάστηκε στην απαλλοτριωμένη ζώνη αρδευτικού δικτύου. Ο λόγος για την περιμετρική οδό Μακρυνείας, που χρηματοδοτήθηκε με 8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και πλέον ολοκληρώθηκε. Ωστόσο ο νέος δρόμος αν και είναι δεδομένο ότι θα αμβλύνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλεί η διέλευση των οχημάτων μέσα από τα χωριά της Μακρυνείας, είναι αμφίβολο αν μπορέσει να αφήσει κάποιο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή.

Ο νέος δρόμος παρακάμπτει τους οικισμούς Ζευγαρακίου, Παπαδατών, Ματαράγκας, Γραμματικούς, Γαβαλούς και Αγίου Ανδρέα και σε όλο το μήκος του (17κm, συνολικού πλάτους 7 μ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας) βρίσκεται δίπλα από την αρδευτική διώρυγα ΔΧΙV, μέσα στην ζώνη απαλλοτρίωσης της διώρυγας. Ωστόσο η περιμετρική οδός διαπερνά τους οικισμούς Τριχωνίου και Δαφνιά, ενώ διέρχεται μέσα από αγροτική περιοχή κάτι που σημαίνει ότι διασταυρώνεται με πολλούς αγροτικούς δρόμους και “συναντά” αγροτικά μηχανήματα και ζώα. Επιπλέον η χάραξη του δρόμου είναι μακρυά από την παρόχθια ζώνη της Τρίχωνίδας, πράγμα που αν συνέβαινε θα βοηθούσε στην αξιοποίηση της λίμνης, ενώ από την στιγμή που ακολουθεί τη χάραξη της αρδευτικής διώρυγας παρασουσιάζει αρκετά προβλήματα, όπως κλειστές στροφές και ανάποδες κλίσεις σε πολλά σημεία (όπως θα δείτε και στο βίντεο του myagrinio.gr ).

Επιγραμματικά λοιπόν από τη στιγμή που η εμπειρία -και με την Ιόνια Όδο- έχει δείξει ότι οι απαλλοτριώσεις εκτός από μεγάλο κόστος, μπορεί να καθυστερήσουν πολύ την κατασκευή ενός οδικού έργου, η ιδέα να κατασκευαστεί ένας δρόμος σε ήδη απολλοτριμένη ζώνη, μοιάζει καλή και σιγούρα προσπερνά τέτοιους είδους εμπόδια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος με χάραξη “κατ΄ανάγκην” θα έχει όλα τα επιθυμητά οφέλη…

View post on imgur.com