Σε “περιπέτεια” η στόχευση για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγρίνιο

Σε “περιπέτεια” φαίνεται να μπαίνει η στόχευση για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Όπως αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου έγγραφο της Αγρινίου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ – πρώην Κτηματική) ζητά από το δήμο Αγρινίου να αποσαφηνίσει τη χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου σε σχέση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ο Γ. Παπαναστασίου εξέφρασε το φόβο ότι οι προϋποθέσεις που τίθονται είναι προσκόμματα κάποιων στη στόχευση του δήμου.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Το θέμα τέθηκε με μορφή ερώτησης στη συνεδρίαση του συμβουλίου από τον σύμβουλο της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» Στ. Καμμένο σε σχέση και με την πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου. Σημειώνεται πως ο δήμος Αγρινίου ζητά την παραχώρηση δημόσιας έκτασης 240 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, που παραμένει ανεκμετάλλευτη, για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγρινίου προβλέπει άλλο χώρο στην περιοχή του Δοκιμίου για το σκοπό αυτό, ενώ το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο προβλέπει το χώρο στο Αγγελόκαστρο.

Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι για τον χώρο που διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου στο Αγγελόκαστρο, που είναι ούτως ή άλλως εκτός του ΓΠΣ Αγρινίου, υπάρχει χωροθέτηση στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (οδεύει μάλιστα προς δημοσίευση στο ΦΕΚ) και τόνισε ότι το Χωροταξικό της Περιφέρειας είναι υπερκείμενο οποιουδήποτε άλλου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Τα ΒΙΟΠΑ που προτείνει το ΓΠΣ Αγρινίου μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά...
Τα ΒΙΟΠΑ που προτείνει το ΓΠΣ Αγρινίου μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά…

Διευκρίνισε ακόμη ο δήμαρχος Αγρινίου πως πριν κλείσει η πενταετία δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του ΓΠΣ Αγρινίου (εγκρίθηκε το 2013, άρα αναθεωρείται από το 2018 και μετά) και τόνισε πως εξετάζεται αν μπορεί να γίνει νωρίτερα αποχαρακτηρισμός των χώρων που προβλέπει το ΓΠΣ Αγρινίου για Επιχειρηματικά Πάρκα. Ωστόσο επανέλαβε πως αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για την παραχώρηση, αφού το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο έχει χωροθετηθεί στο Χωροταξικό της Περιφέρειας και εξέφρασε την υπόνοια πως τέτοιοι ισχυρισμοί ίσως γίνονται από κάποιους για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα. Μάλιστα ανέφερε πως “αλλού έχουν γίνει παραχωρήσεις χωρίς προϋποθέσεις…”

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Αγρινίου εμμέσως πλην σαφώς σχολίασε την αναφορά της ανακοίνωσης Βαρεμένου περί πολυετούς μίσθωσης και με ένα λογικό – ρεαλιστικό τίμημα, λέγοντας ότι η δημόσια γη που προορίζεται για σκοπούς κοινής ωφέλειας πρέπει να παραχωρείται χωρίς αντίτιμο. Παρενθετικά σημειώνεται πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ αποτέλει πλέον θυγατρική του λεγόμενου “Υπερταμείου” που συστάθηκε με το τρίτο Μνημόνιο και θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια με σκοπό την αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους προκειμένου να συμβάλει στην απομείωση του χρέους. Εντούτοις ο Γ. Παπαναστασίου αναγνώρισε την βοήθεια εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε με αισιόδοδο τόνο πως το όλο θέμα θα αποσαφηνιστεί σύντομα σε την συνάντηση που θα έχει ο δήμος με εκπροσώπους του Υπουργείου και της Εταιρείας.

Πάντως με δεδομένο ότι υπάρχουν πόροι στο ΕΣΠΑ για να προχωρήσει το θέμα και πως αυτή η δημόσια έκταση στο Αγγελόκαστρο και ανεκμετάλλευτη παραμένει και σε καμία περίπτωση δεν είναι το “φιλέτο” της δημόσιας περιουσίας που χρειάζεται πολύ σκέψη για το αν θα παραχωρηθεί, είναι οξύμωρο να υπεισέρχονται “περίεργες” προϋποθέσεις…