Το τρικ της προσωρινής έκθεσης του ΔΝΤ λύνει τα χέρια του Σόιμπλε

«Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Σόιμπλε σε γερμανικά Μέσα, την «Ομάδα των Μίντια Φούνκε» και την «Ντι Βελτ».

Η αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών εδράζεται σε ένα τρικ: την προσωρινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η προσωρινή έκθεση θα καταρτιστεί από το ΔΝΤ με βάση τα μέτρα για Συνταξιοδοτικό και Φορολογικό που θα περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή.
Αυτά είναι σημαντικά γιατί επηρεάζουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη του χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% στον ετήσιο προϋπολογισμό.Θα προβλέπονται μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς. Με βάση την προσωρινή έκθεση, το ΔΝΤ θα αποφασίσει για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η «κατ’ αρχήν» απόφασή του θα ανακοινωθεί επισήμως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μαζί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ετσι θα απελευθερωθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Είναι αδιάφορο εάν και πότε το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά από το δικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα, εξηγεί η πηγή του υπουργείου Οικονομικών – το ποσό είναι επίσης αμελητέο, υπολογίζεται σε μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι να μείνει στο πρόγραμμα και η απόφαση να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, θα ακολουθήσει η τελική έκθεση βιωσιμότητας. Τότε θα ποσοστικοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Η υποχώρηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντι Βελτ», είναι να περιγραφεί από τώρα ο μηχανισμός: σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια, περίοδος χάριτος, επιμήκυνση. Η απαρίθμησή τους θα είναι γραπτή για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

πηγή : in.gr