Η ελληνοποίηση του αθλητισμού

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Είναι και τα δύο δείγματα της χρεοκοπίας της χώρας που τα στεφανώνει η βία. Όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ προκαλούν φυσικά αηδία. Όμως επεισόδια σημειώθηκαν και στο τελικό για το πρωτάθλημα του βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, με την απονομή του πρωταθλήματος να γίνεται στα αποδυτήρια. Επεισόδια σημειώθηκαν και στον χθεσινό αγώνα Ναυπακτιακός- ΑΕΜ με την τοπική αστυνομία να προχωρά σε πέντε συλλήψεις. Αυτός είναι ο ελληνικός αθλητισμός στην Ελλάδα μερικά χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κατάκτηση του Euro στο ποδόσφαιρο. Το παζλ βέβαια -γιατί υπάρχουν και οι καλές πλευρές- συμπληρώνουν οι ανεπαρκείς και άθλιοι (ίσως και ανύπαρκτοι) χώροι στους οποίους όμως προπονούνται οι ολυμπιονίκες Κορακάκη και Πετρούνιας.

Ο κάθε Πετρούνιας και η κάθε Κορακάκη όμως είναι σαν τον υπάλληλο του ΟΑΕΔ στην Πάτρα, Άγγελο Βώρο, ο οποίος με τη βοήθεια συναδέλφων του κατάφερε ο οργανισμός να αναβαθμίσει το πληροφοριακό του σύστημα, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ποσού 903.913 ευρώ τον χρόνο. Σε βάρος τους επιβιώνουν τα παράσιτα! Δεν χρειάζεται βέβαια να αναλύσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ανταμοιβή κανένα κίνητρο για την υπαρκτή μειοψηφία -δυστυχώς- των υπαλλήλων που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους. Αντίστοιχα πακτωλοί επιχορηγήσεων έχουν πάει σε αθλήματα, ομοσπονδίες και ομάδες που περισσότερο μας ντροπιάζουν παρά μας κάνουν υπερήφανους. Για να μην θυμηθούμε φυσικά τα εκατομμύρια χρεών που έχουν διαγραφεί από ποδοσφαιρικές ομάδες, ή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις να πέσουν κατηγορία και να αλλάξουν ΑΦΜ για να χαριστούν τα χρέη τους.

Η χώρα έχει τόσο πολλά προβλήματα και δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε να προβληματίζεται με την κατάσταση στο ποδόσφαιρο, ούτε να αποπροσανατολίζεται από το αν απέκτησε ο Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ τα κόζα στη διαιτηρία. Είναι καιρός επιτέλους για μέτρα ουσιαστικά. Επειδή δεν είναι δυνατόν π.χ να καταργηθεί διά νόμου το ποδόσφαιρο, μια πρώτη εύκολη λύση είναι να αντιγράψουμε όσα έκανε η Θάτσερ στην Αγγλία. Αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις. Και φυσικά παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε επεισόδια και των ομάδων που ανέχονται στα γήπεδά τους τους χουλιγκάνους. Δυστυχώς όμως αντ΄αυτού -σημερινή είδηση- οι τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, που τιμωρώθηκε ο Ολυμπιακός για τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟΚ έγιναν μία. Έτσι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα ακολουθούν τη συνολική πορεία της χώρας…