Ελάφρυνση χρέους μόνο όταν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι

Με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης έως το 2018, αλλά και το σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μετά το 2018, θέλουν να συνδέσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που απεκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι πιστωτές της Ελλάδας σκέφτονται να συνδέσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους ή με το σεβασμό του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ.Το CNN Greece είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από σχετικές αναφορές εκ μέρους στελεχών των δανειστών. Απευθυνόμενο μάλιστα σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκείνα είχαν δηλώσει πως «προς το παρόν» οι δανειστές δεν έχουν συνδέσει την ελάφρυνση χρέους με την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων.

Το έγγραφο του ESM είναι όμως αρκετά περιγραφικό ως προς την προϋπόθεση αυτή. Όπως σημειώνει, οι πληρωμές του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να αναβληθούν ή να περιοριστούν σε τρία στάδια μέχρι το 2030, το 2040 και το 2050 μόνον εάν η Ελλάδα σέβεται τους οικονομικούς στόχους. Το έγγραφο του ESM λέει πάντως ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται στην προσέγγιση αυτή και θέλει «άνευ όρων» ελάφρυνση του χρέους. Για να ανταποκριθεί σε αυτό, το έγγραφο του ESM προτείνει την χωρίς όρους επέκταση των δανείων της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος.
Το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει το που βρίσκονται οι συζητήσεις των δανειστών για το χρέος τόσο εν όψει της κρίσιμης συνόδου τουWashington Groupστο περιθώριο της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, όσο και εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

πηγή : cnn.gr