Στοπ από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις περικοπές συντάξεων από το 2019

“Πάγο” – χωρίς άμεση επίπτωση όμως – βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις νέες περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή, όπως επιβάλλει ο νόμος, κατατέθηκε προς έγκριση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι η Ολομέλειά του, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18%, προσπερνώντας όμως το ζήτημα της συνταγματικότητας ή όχι.
Ουσιαστικά η απόφαση αποτελεί μια μικρή υποχώρηση του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει τις προηγούμενες περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές, ενώ τώρα προσπάθησε να “στρογγυλέψει” την θέση του αναφέροντας ότι “ενδεχομένως” οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες περικοπές, η απόφαση έχει “γνωμοδοτικό” και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, συνεπώς το νομοσχέδιο θα υποβληθεί – και θα ψηφιστεί(;) – ως έχει από τη Βουλή.
Οι δικαστές πάντως ρίχνουν τα βέλη τους αναφέροντας πως καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.

πηγή : capital.gr