Η Exxon έρχεται σε Πατραϊκό και Ιόνιο για τους υδρογονάνθρακες

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για τα «οικόπεδα»
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα στελέχη της ExxonMobil για να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total στις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός με «όχημα» τα ΕΛΠΕ, έξι μόλις μήνες μετά την άφιξή του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχει μεταφερθεί ο ανταγωνισμός της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η έλευση του στην Ελλάδα ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές. Πρώτη στη «λίστα» του ενδιαφέροντος της ExxonMobil φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης. Θέμα ημερών είναι η «απόβαση» του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Ιόνιο και το υποθαλάσσιο οικόπεδο 2, που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στη γαλλική Total. Στις 19 Mαΐου, στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής, απ’ την οποία προέρχεται ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλερσον, καταφθάνουν στην Αθήνα για να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total –στελέχη της οποίας θα βρίσκονται επίσης στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο– συμφωνία συμμετοχής στην παραχώρηση του Ιονίου. Ο αμερικανικός κολοσσός με «όχημα» τα ΕΛΠΕ, έξι μόλις μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενισχύει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου έχει μεταφερθεί ο ανταγωνισμός της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η έλευση της ExxonMobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και να επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν περιορίζεται στο Ιόνιο.Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας – Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές.

Στο επίκεντρο η Κρήτη
Πρώτη στη «λίστα» του ενδιαφέροντος της ExxonMobil φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2014 εξαγόρασε τα σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS. Με το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά και άλλων μεγάλων πολυεθνικών, συνδέεται και η συμφωνία της ΕΔΕΥ με την PGS για νέες συμπληρωματικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, με στόχο να εμπλουτιστούν τα προ πενταετίας σεισμικά δεδομένα. ΕΛΠΕ και ΕxxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την περιοχή της Κρήτης με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Να μην αναμένουν δηλαδή πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά να προκαλέσουν οι ίδιοι, καταθέτοντας ως κοινοπραξία εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να συντομεύουν τις σχετικές διαδικασίες σε διάστημα τριμήνου.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

Υψηλά αποθέματα
Συστηματικές χαρτογραφήσεις διεθνών ινστιτούτων δείχνουν ότι στην περιοχή βρίσκονται υψηλά αποθέματα υδριτών. Οι υδρίτες φυσικού αερίου είναι συνήθως μόρια μεθανίου εγκλωβισμένα μέσα σε μια κρυσταλλική δομή που μοιάζει με αυτή του πάγου, γι’ αυτό και αποκαλούνται και «παγωμένο» φυσικό αέριο. Σε κανονικές συνθήκες ένα κυβικό μέτρο υδρίτη, όταν βγει στην επιφάνεια, γίνεται 67 κυβικά μέτρα, δηλαδή από μέγεθος ενός γραφείου αποκτά μέγεθος διαμερίσματος. Στους κόλπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι υδρίτες αποκαλούνται «κοιτάσματα της επόμενης 20ετίας». Η ΕxxonMobil είναι η μεγαλύτερη, αλλά τέταρτη κατά σειράν, πολυεθνική που τοποθετείται στην Ελλάδα. Στις παραχωρήσεις που έχουν γίνει στα ΕΛΠΕ, συμμετέχουν ήδη η Total και η Εdison, ενώ προσφάτως μερίδιο από την παραχώρηση των Ιωαννίνων στην Energean ανέλαβε η ισπανική Repsol.

Σε συζητήσεις με τις ελληνικές εταιρείες βρίσκονται και άλλες πολυεθνικές όπως η Shell, η ΕΝΙ, η Statoil, καθώς και μεσαίου μεγέθους. Εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών, αλλά και σημαντικού αριθμού ακόμη, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα το διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν στο συνέδριο Global Oil and Gas SE Europe and Mediterranean, το οποίο φέτος θα «φιλοξενήσει» και το περιφερειακό συνέδριο της Ενωσης Aμερικανών Γεωλόγων (ΑΑPG). H AAPG είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός γεωλόγων πετρελαίου στον κόσμο, με 20.000 μέλη που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή βιομηχανία σε 129 χώρες.

Πηγή: patrastimes.gr ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»