Καταπέλτης για Κατσιφάρα ο Παπαναστασίου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ [HDvideo]

“Οι πολιτικοί άνδρες πρέπει να κάνουν πίσω όταν καταλαβαίνουν το λάθος τους”. Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κάλεσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να ανακαλέσει την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας του έργου της οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με το Άκτιο και τη Βόνιτσα, προϋπολογισμού 52,5 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε απαράδεκτο να δεσμεύονται τόσα πολλά χρήματα από τα 131 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για ανάλογες δράσεις, για ένα έργο που εξυπηρετεί πρωτίστως τη Λευκάδα και τη Πρέβεζα, με αποτέλεσμα να στερούνται πόροι από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει -όπως από καιρό έχει υπογραμμίσει το ΑγρίνιοCulture.gr– και περίπου 7 εκατ. ευρώ για αγωγό ύδρευσης της Λευκάδας (στα σημεία που η χάραξη του δρόμου συμπίπτει με τη χάραξη του αγωγού ύδρευσης). Ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος με την αναγκαιότητα του έργου, αλλά σημείωσε πως έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από το Υπ. Υποδομών και να μην στερηθούν οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας ένα τόσο μεγάλο πόσο για την ανάπτυξη των δικών τους δικτύων, φέρνοντας ως παράδειγμα πως αντ΄αυτού θα μπορούσαν να προχωρήσουν η σύνδεση του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό, ο δρόμος Ναύπακτος-Θέρμο, οι δρόμοι στα παράλια του Νομού Πάλαιρος Μύτικας, και Πογωνιά Πλαγιά. Ειδικότερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Παπαναστασίου στις οδικές συνδέσεις του Αγρινίου. Θέλοντας να υπερθεματίσει στο ζήτημα των προτεραιοτήτων και το μεγάλο ποσό που δίνεται για την εξυπηρέτηση της Λευκάδας, ανέφερε πως μόνο για να αλλάξει ο ασφαλτοτάπητας από το Κεφαλόβρυσο μέχρι τον Κουβαρά απαιτούνται 14 -15 εκατ. ευρώ, ενώ μια προκοστολόγηση του έργου για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό έδειξε ότι απαιτούνται 72,4 εκατομμύρια για τετράϊχνο δρόμο new jersey στο μέσον. «Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος πρέπει να πούμε ότι αυτό το έργο είναι ίσο με τις ΒΑΑ Πάτρας και Αγρινίου μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. Επιπλέον ο δήμαρχος Αγρινίου χαρακτηρίσε προσυμφωνημένες τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και τόνισε ότι προτάσεις κατατέθηκαν μόνο από το Υπ. Υποδομών, “η Περιφέρεια δεν έπρεπε να είχε έτοιμες και ώριμες προτάσεις για να καταθέσει;” αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Παπαναστασίου.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη, σε ερώτηση που του τέθηκε, ο δήμαρχος Αγρινίου εξήγησε πως οι διαφωνίες μαζί του είναι πολιτικές και όχι προσωπικές παρόλα αυτά ανέφερε πως «στην δεύτερη θητεία του είναι καλύτερος από την πρώτη» και πως σε άλλα θέματα συμπίπτουν οι απόψεις τους και υπάρχει καλή συνεργασία. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου σε συνάντηση που είχε χθες τυχαία με τον Περιφερειάρχη στις Παπαδάτες αποκάλυψε πως του έθεσε και κατ΄ίδιαν όλα αυτά και του ζήτησε να ανακαλέσει την απόφασή του. Τέλος ο Γ. Παπαναστασίου, ως πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, προανήγγειλλε πως σύντομα θα γίνουν για το θέμα συναντήσεις των δημάρχων σε επίπεδο νομών.