Κατσιφάρας για Παπαναστασίου : Γνωρίζω τους λαγούς στην πολιτική, θα φανεί… [HDvideo]

“Είμαι εδώ για να απαντήσω στους πολίτες του Αγρινίου, από αυτούς αντλούμε τη δυναμή μας αυτούς υπηρετούμε για αυτό ήρθα στο σπίτι τους” με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ωστόσο αν και επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν απαντά στο δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και τις αιτιάσεις του για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας του έργου για την οδική σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και τη Βόνιτσα, είναι προφανές ότι αυτό έκανε. Εξάλλου αμέσως μετά ανέφερε με νόημα “παρακαλουθώ μια γκρίνια, αλλά δεν την αντιλαμβάνομαι, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Γνωρίζω τους λαγούς στην πολιτική, θα φανεί… Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με υπεύθυνο τρόπο, για να έχουν οι πολίτες του Αγρινίου τις ευκαιρίες που δικαιούνται.”

Ο Περιφέρειαρχης ισχυρίστηκε πως το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε μέσα από ανοιχτή διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ αιτιολόγησε την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος και όχι από το Υπ. Υποδομών -που είναι η βασική ένσταση του Γ. Παπαναστασίου- στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) που εγκρίθηκε το 2014, κάτι που όπως ανέφερε ο Απ. Κατσιφάρας όφειλαν όλοι να γνωρίζουν.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης
-Είμαι περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας όχι του Αγρινίου της Πάτρας και του Πύργου
-Υπηρετώ την πολιτική της άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όχι στα λόγια αλλά εμπράκτως.
-Είναι ή δεν είναι το Άκτιο στην Αιτωλοακαρνανία; Είναι ή δεν είναι ο τουρισμός προτεραιότητα για την ανάπτυξη; Είναι τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας η αιχμή του δόρατος για τουρισμό και για να γίνουν επενδύσεις ή όχι;
-Αντί να περιμένουμε το κράτος (σ.σ. να χρηματοδοτήσει έργα) προχωρήσαμε
-Ο Περιφερειάρχης δεν είναι για κάνει τον φίλο ή τον κομματάρχη. Αν άκουγα αντίστοιχες γκρίνιες το 2014 σήμερα το Αγρίνιο δεν θα είχε 21 εκατ. ευρώ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
-Με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις κάναμε εκχώρηση στις δημοτικές αρχές και ποιο το τίμημα…;
-Δεν κάνουμε κατανομή πόρων, αλλά αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους. Αν μοιράζαμε χρήματα για έργα θα υπηρετούσαμε ένα χρεοκοπημένο μοντέλο.
-Στο νέο ΕΣΠΑ τα Περιφερειακά Προγράμματα είναι ενισχυμένα σε σχέση με τα Εθνικά (γι΄ αυτό και το έργο Λευκάδα – Άκτιο – Βόνιτσα χρηματοδείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας)
-Το έργο αυτό είναι ενταγμένο από το 2014 στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών. Άρα η πρόταση του Δήμου Αγρινίου να πάρουμε πίσω το έργο, μάλλον προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λάβουν την υπογραφή τους πίσω, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αναδρομική ισχύ μάλιστα, από το 2014.

Σύμφωνα με τον Απ. Κατσιφάρα συνολικά στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή εκτελούνται έργα ύψους σχεδόν 96 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν ενταχθεί 12 έργα και δράσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εντάχθηκε κυρίως το 2016-2017. Επιπλέον, διενεργούνται εργολαβίες ύψους 4 εκατ. ευρώ για τις συντηρήσεις του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, ενώ περίπου στα 30 εκατ. ευρώ είναι το ποσό συνολικά της δαπάνης για τα υπό δημοπράτηση έργα στην ευρύτερη περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι στο Αγρίνιο.

Ακούστε τη συνέντευξη τύπου: