Τραγουδώντας… η Κονιόρδου δοκίμασε την ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Στράτου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου περιόδευσε χθες στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αιτωλοακαρνανία η Υπουργός επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο στη Στράτο, τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων, το θέατρο της Πλευρώνας και το θέατρο της Καλυδώνας. Όμως η σχετική ανακοίνωση από τον Υπ. Πολιτισμού πριν από την επίσκεψη έκανε λόγο όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία μόνο για επίσκεψη της Υπουργού στην Καλυδώνα. Έτσι αυτή η περιοδεία δεν καλύφθηκε όσο θα έπρεπε από τον τοπικό τύπο. Ωστόσο με το πέρας της περιοδείας υπήρξε αναλυτική παρουσίας της υπουργικής περιοδείας σε δημοσίευμα του κυβερνητικού Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εκεί κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι η η Λυδία Κονιόρδου δοκίμασε την ακουστική του αρχαίου θεάτρου της Στράτου τραγουδώντας στο κέντρο της ορχήστρας του ένα ηπειρώτικο τραγούδι.

Σχετικά λοιπόν με την επίσκεψης της Λ. Κονιόρδου στην Αιτωλοακαρνανία το ΑΠΕ αναφέρει:

Το οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου συνεχίστηκε σήμερα σε σημαντικά θέατρα και μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία, με ξεναγό την Έφορο Ολυμπία Βικάτου.
Τα μνημεία αυτά δεν έχουν ακόμα ενταχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδς σε κανένα τρέχον πρόγραμμα συγχρηματοδότησης. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο του 4ου π. Χ. αιώνα στη Στράτο (όπου η Λυδία Κονιόρδου δοκίμασε την ακουστική του τραγουδώντας στο κέντρο της ορχήστρας του ένα ηπειρώτικο τραγούδι), τον αρχαίο ναύσταθμο και το θέατρο του 4ου και 3ου αι. π.Χ. των Οινιάδων, το θέατρο της Πλευρώνας που κτίσθηκε το 235 π. Χ (και το οποίο σύμφωνα με την Έφορο επισκέπτεται για πρώτη φορά Υπουργός Πολιτισμού), καθώς και το περίφημο «τετράγωνο θέατρο» Ελληνιστικής εποχής της Καλυδώνας, που μπορούσε να υποδεχτεί 6.400 θεατές. Για όλα αυτά τα μνημεία υπάρχουν ώριμες μελέτες τις οποίες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επικαιροποιούν ώστε όταν παρουσιαστεί η δυνατότητα, να προχωρήσει από την Περιφέρεια η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται προς το παρόν να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κτήρια της περιόδου των Νεώτερων Χρόνων με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθεί: η αποκατάσταση του κτιρίου με την επωνυμία «Ξενοκράτειο» στην περιοχή Μεσσολογγίου-Αιτωλικού και η μετατροπή του σε Μουσείο (προϋπολογισμός 3.700.000 ευρώ).